4 tips voor een duurzamer toilet

4 tips voor een duurzamer toilet

Sensortechnologie 

De meeste voorzieningen voor sanitaire ruimten bevatten vandaag de dag sensortechnologie. Denk aan een sensorkraan, die tot maar liefst 85% water kan besparen! Er zijn ook zeepdispensers en handdoekdispensers die door een sensor gemiddeld 20% besparen. Je krijgt precies genoeg zeep om je handen te wassen en voldoende papier om je handen te drogen. Minder verspilling en dus minder belastend voor het milieu. Tegelijkertijd is het een stuk hygiënischer: je komt minder vaak fysiek in contact met sensordispensers dan met de ‘ouderwetse’ alternatieven.  

Groene canitaire dispensers 

Ook de vullingen die je in de zeepdispensers, handdoekdispensers en toiletroldispensers stopt, kunnen groener. Zo gebruik je meer dan 50% minder zeep als er zeepschuim in plaats van normale zeep uit de zeepdispenser komt. Ook het toiletpapier kan duurzamer met zogenoemde ‘Cradle to Cradle’ alternatieven (C2C). Dit concept gaat ervanuit dat producten eindeloos hergebruikt kunnen worden. Kies voor 100% gerecycled toiletpapier of toiletpapier dat gemaakt is van biologisch katoen. Biologisch katoen zorgt namelijk voor ruim 45% minder CO2 uitstoot en bijna 80% minder afval in vergelijking met gewoon katoen. En ga voor ‘coreless’ toiletrollen! Want: minder verspilling en meer capaciteit doordat er geen kartonnen huls in zit.  

Naast milieuvriendelijke vullingen en C2C-oplossingen worden de dispensers zelf ook slimmer. Denk maar aan het toiletsysteem dat je – heel strategisch – maar één vel per keer geeft. Daarmee verbruik je tot wel 40% minder dan met een standaardversie! 

Recycle papieren handdoeken

Hoe ga je om met afval en hoe richt je het afvalsysteem van de facility het meest circulair in? Er zijn recycle-initiatieven die papieren handdoeken innemen en verwerken in ‘nieuwe’ hygiënische producten, zoals Tork PaperCircle of Future Lab by Satino. Het laatste initiatief is opgericht door Wepa om samen met klanten unieke kringloopconcepten op te starten.  

Een creatieve inrichting 

Zijn de toiletten toe aan een nieuwe look, maar is er geen budget beschikbaar om te renoveren? De renovatie van het toilet is vaak een enorme ingreep, laat staan als het voor een heel kantoorpand moet gebeuren. Er zijn vrij eenvoudige en slimme manieren om de sanitaire ruimte toch een opfrisser te geven zonder dat er een verbouwing aan te pas komt. Er zijn folies in allerlei kleuren op de markt die je op de bestaande wandstructuur aanbrengt. Met deze folies geef je niet alleen binnen no-time een nieuwe look aan het toilet, ze bieden ook een oplossing voor hinderlijke geurtjes. Zo zijn er geur absorberende folies op de markt die nare luchtjes opzuigen in plaats van camoufleren. Dat maakt het toiletbezoek nog een stuk aangenamer!  

Al deze factoren dragen bij aan het creëren van een circulair en duurzaam toilet. Dat draagt uiteindelijk niet alleen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van facilities, maar ook een positiever toiletbezoek van de gebruikers van het pand. Return on Facility noemen we dat bij Vebego Facility Solutions!