Connected workplaces: wat zijn de voordelen?

Connected workplaces: wat zijn de voordelen?

Wat zijn connected workplaces? 

Cloudapplicaties, Onedrive, flexwerken en een bring-your-own-device policy: allemaal voorbeelden die het makkelijker hebben gemaakt om op afstand met elkaar samen te werken. Maar hoe zou het zijn als al deze voorbeelden met elkaar integreren? Dat is het idee van connected workplaces! Data en technologie kunnen tegenwoordig niet meer ontbreken op de werkplek. De connected workplaces omvatten alle technologieën die mensen vandaag de dag op de werkplek gebruiken; elk aspect van het werk zal gedreven worden door technologie.  

Voordelen van connected workplaces 

 1. Productiever werken. Sommige van de werkzaamheden die normaal op jouw takenlijstje staan, kunnen door automatisering overgenomen worden. Maar wanneer het echt interessant wordt, is wanneer de verschillende tools met elkaar gaan communiceren. In sommige organisaties brengt technologie toch nog een zekere schrik voor het onbekende met zich mee. Werknemers zijn bang dat door automatisering hun baan op het spel wordt gezet. Maar die vrees is nergens voor nodig, connected workplaces zorgen er juist voor dat je de tijd hebt om betekenisvol werk te doen: het elimineert als het ware al het onnodige werk. Dus in plaats van je zorgen te maken over kleine, vervelende, irrelevante taakjes, krijg je de mogelijkheid om je volledig te focussen op jouw prioriteiten. 
   
 2. Vooruitgang van het welzijn van je werknemers. Je herkent het vast wel, collega’s of werknemers die je af en toe beter met rust kan laten omdat ze gefrustreerd of chagrijnig zijn. Ze kunnen iets niet vinden of moeten een saaie taak voltooien die niet hoort bij hun werkzaamheden. Zoals hierboven al genoemd, zorgen connected workspaces er in de eerste plaats voor dat dergelijke taakjes geautomatiseerd worden. Daarnaast is het idee dat alle informatie binnen handbereik is, voor iedereen op elk moment. Hiermee maak je van gefrustreerde collega’s hopelijk verleden tijd! 
   
  Ook hangen connected workspaces samen met ‘any placeany time’ werken. Werknemers hebben de mogelijkheid om vaker op een andere plek te werken, zelfs thuis. Dit geeft de productiviteit een boost, vermindert het stressniveau en zorgt voor een betere work-life balance. 
   
 3. Betere samenwerkingen. Deze ontstaan doordat informatie transparanter is en elke werknemer toegang heeft tot de informatie. Met één klik deel je een belangrijk document en in één oogopslag kun je belangrijke contactinformatie zien. Hierdoor communiceren werknemers makkelijker en zitten ze sneller op dezelfde golflengte.  

 4. Optimaliseer al je processen. Wie wordt er niet blij van een cloud app die verschillende functies tegelijk vervult, toch? Maar we kunnen er nog een schepje bovenop doen. Til jouw processen, binnen en buiten de organisatie, met connected workspaces een niveau omhoog: sneller, effectiever en productiever.  

De toekomst van connected workplaces

Connected workplaces zullen in de toekomst groeien van een ‘nice to have' naar een ‘need to have'. Als technologische ontwikkelingen blijven groeien en de werkplek blijft evolueren, lopen organisaties die deze connected workplaces niet omarmen een risico om achterop te raken. Bedenk dus eens waar jij een start kan maken in het implementeren van connected workspaces: een digitaal werkbestand voor dat nieuwe project is zo aangemaakt!