Onderhoud aan of in je pand plegen kan soms onverwacht op de planning komen. Door een duurzaam Meerjarenonderhoudsplan op te stellen ben je voorbereid op toekomstig onderhoud en kom je niet voor verrassingen te staan. In dit artikel lees je wat een DMJOP precies is en hoe je die opstelt!
In een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) breng je de huidige en toekomstige onderhoudssituatie en verwante kosten van je gebouw in kaart. Het MJOP is bedoeld om de levensduur van gebouwen te verlengen, wordt gedeeld met de Vereniging van Eigenaren (VvE) en kan een termijn hebben van 10 tot 25 jaar. In een duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) komt daarnaast naar voren welke maatregelen genomen kunnen worden om het gebouw of specifieke gebouwelementen of –installaties te verduurzamen. In dit plan worden verschillende energiebesparende en duurzame alternatieven op een rijtje gezet die uitgevoerd moeten worden. Hierbij streven we naar alternatieven die zowel voor een hoger rendement als lagere energiekosten zorgen.
Een MJOP en DMJOP zijn beide onderhoudsplannen die naast elkaar kunnen bestaan. Het verschil tussen beide termen zit in het duurzaamheidsaspect. Bij een DMJOP kijk je naar:
Met een MJOP is het lastiger om structurele verbeteringen, zoals verduurzaming, te bereiken. Dit plan is namelijk alleen ontwikkeld om de onderhoudsstaat van gebouwen in kaart te brengen en te budgetteren. Met een DMJOP kun je als vastgoedeigenaar of -beheerder de mindset rondom duurzaamheid van betrokkenen beïnvloeden en ze aansporen om structurele verbeteringen aan te brengen.
Energie besparen en duurzamer bouwen en onderhoud uitvoeren, zijn thema's die steeds belangrijker worden. Dit zie je onder andere terug in de wet- en regelgeving waar dit steeds vaker in wordt opgenomen. Gebouwen moeten aan steeds meer voorwaarden voldoen rondom duurzaam- en energiezuinigheid. Per 1 januari 2023 moet bijvoorbeeld ieder kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben en er wordt steeds meer gelet op CO2-uitstoot. We hebben namelijk een grote doelstelling die we gezamenlijk moeten behalen: in 2030 moeten we de CO2-uitstoot met 49% verminderd hebben. Een DMJOP draagt hieraan bij en heeft daarnaast nog een aantal voordelen:
Door bij het verduurzamen van je gebouw naar alternatieven te streven die zowel voor een hoger rendement als lagere energiekosten zorgen, verlaag je tegelijkertijd de exploitatiekosten. Bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen om op een duurzamere manier energie op te wekken, kunnen een investering zijn, maar op de lange termijn betaalt dit zich uit door een lagere energierekening.
Achterstallig onderhoud aan je gebouw wordt eerder opgemerkt door het opstellen van een duurzaam Meerjarenonderhoudsplan. Hierdoor blijft je gebouw beter intact en hoef je minder vaak onderhoud te plegen. Dit verlengt de levensduur van het gebouw.
Duurzamer bouwen en onderhoud uitvoeren zijn thema's zijn die steeds belangrijker worden. Als organisatie zijnde wordt je hier verantwoordelijk voor gehouden door wet-en regelgeving, maar ook klanten hechten steeds meer waarde aan duurzame organisaties. Door uit te dragen dat jouw organisatie zich hier voor inzet, trek je meer potentiële klanten en kandidaten aan die zich in dezelfde normen en waarden kunnen vinden.
Een gebouw wat goed onderhouden is én een groen label heeft, heeft een grotere waarde dan gebouwen zonder. Nu duurzamer bouwen en onderhoud voeren de standaard wordt, zijn gebouwen met een groen label dan ook aantrekkelijker voor huurders, dan gebouwen die hier niet aan voldoen. Ook de mate van onderhoud, bepaalt hoeveel je gebouw waard is.
Een duurzaam Meerjarenonderhoudsplan bestaat uit verschillende onderdelen en stel je in grofweg drie stappen op:
In het plan komen de volgende onderdelen terug:
Het opstellen en uitvoeren van een DMJOP heeft niet alleen belangrijke voordelen voor mens en milieu, maar ook voor je organisatie. Je bent namelijk voorbereid op toekomstig onderhoud en regelgeving rondom duurzaamheid. Ben jij zelf eigenaar of beheerder van vastgoed? Dan is verduurzaming waarschijnlijk wel onderdeel van je to-do-list. Onze experts kunnen je stap voor stap meenemen in het duurzame groeipotentieel van jouw organisatie. Lees hier hoe we dat aanpakken. Of neem direct contact op!