Staat duurzaamheid hoog op de bedrijfsagenda en wil je tegelijkertijd kosten besparen? Kijk eens naar het energieverbruik van je kantoorpand! De kans is groot dat jouw organisatie te veel energie verbruikt en dat is zonde voor zowel het milieu als jullie portefeuille. In dit artikel lees je 9 tips om energie te besparen op kantoor.
Eén van de meest effectieve manieren om energie te besparen op kantoor is door lichten niet onnodig aan te laten staan. Het gebeurt nog te vaak bij bedrijven dat lichten in de avonden en weekenden branden terwijl het pand niet gebruikt wordt. Zonde! Om dit te reguleren kun je hier onder andere een veegschakelaar voor gebruiken. Deze schakelaar maakt het mogelijk om licht aan en uit te schakelen op voorgeprogrammeerde vaste tijdstippen. Zo kun je alle apparaten in één keer aan of uit zetten. Dit kan je zelf naar bijvoorbeeld je eigen werktijden instellen. Gebruik daarnaast ook bewegingssensoren in ruimtes waar niet continu iemand aanwezig is. Bijvoorbeeld in opslagplaatsen, het toilet of vergaderruimtes. Het licht gaat dan pas aan als iemand de ruimte betreed en weer uit als er na enige tijd geen beweging meer wordt geregistreerd.
Met alle collega's een aantal dagen per week vanuit huis werken, kan enorm schelen in de energiekosten. De afgelopen periode heeft er voor gezorgd dat die drempel lager is en thuiswerken meer ‘normaal’ is geworden. Hierdoor hoef je de verwarming, het licht en elektrische apparaten op kantoor niet aan te zetten die je normaal iedere dag gebruikt. Naast de energie die je bespaart, draag je ook nog eens bij aan een beter milieu door een paar dagen niet met de auto of trein naar kantoor te komen.
Vergeet ook niet om gebruik te maken van de middelen die je al hebt om energie te besparen. Het licht van de zon is namelijk helemaal gratis. Zorg er dus voor dat dit gratis licht zo optimaal mogelijk benut wordt in het kantoorpand om het verbruik van onnatuurlijk licht te verminderen. Houd de ruimte voor de ramen dan ook zo veel mogelijk vrij van obstakels en vermijd posters of stickers op de ramen. Beschikt jouw kantoor niet over voldoende ramen? Zorg dan voor lichte muren en plafonds en plaats spiegelende oppervlakten zodat het daglicht door de ruimte kan kaatsen.
Isolatie heeft een positief effect op energiebesparing. Dit minimaliseert het ontsnappen van de warmte, waardoor je minder hoeft te koelen in de zomer en stoken in de winter. Gebruik bijvoorbeeld glasisolatie, aangezien warmte veelal door het glas ontsnapt. Voor het meeste resultaat kun je de ramen dan ook het beste vervangen met hoogrendementsglas (HR+++). Dit glas is effectiever dan het welbekende dubbelglas, omdat er in plaats van lucht argongas tussen de 2 glazen wordt aangebracht en het betere isolerende eigenschappen heeft. Bij HR-glas is de U-waarde (waarde die het warmteverlies uitdrukt) dan ook lager dan bij isolatieglas zonder een edelgas.
Om nog meer energie te besparen op kantoor kun je de verwarming overdag één graad lager zetten dan normaal. Juist die ene graad kan al een groot verschil maken in het energieverbruik en kosten per jaar. Vergeet vooral ook niet de verwarming lager te zetten op tijden wanneer dit niet nodig is. Zorg er hierbij wel voor dat het verschil tussen de temperatuur overdag en ‘s nachts niet te groot is. Over het algemeen is het aanbevolen om de temperatuur tot 15 à 16 graden te laten zakken. Zo verminder je de energie die je nodig hebt om de ruimte weer te verwarmen.
Data in de cloud kost minder energie dan data op lokale servers. Bij lokale servers verbruik je namelijk niet alleen energie voor de servers zelf, maar ook voor de koeling om de geproduceerde warmte te compenseren. De energie die verbruikt wordt voor een serverruimte kan daarmee wel oplopen tot 1/3 van het totale elektriciteitsverbruik op kantoor. Door data dan ook op te slaan in de cloud bespaar je 30 tot 90% van het verbruik voor ICT.
Als verlichting nodig is, gebruik dan LED-verlichting. Dit is een stuk duurzamer dan ouderwetse TL en halogeen verlichting. LED-lampen hebben namelijk een langere levensduur en zijn laag in energieverbruik, doordat ze onder andere goed tegen kou kunnen en geen opwarmtijd hebben. Zo verbruik je met LED-verlichting gemiddeld 65% minder energie. Om nóg meer energie te besparen kun je ook gebruikmaken van slimme verlichting. Dit wil zeggen dat je verlichting is aangesloten op smart home-apparatuur die je op afstand kan bedienen. Zo kun je instellen dat het licht op vaste tijdstippen automatisch wordt uitgeschakeld, wordt gedimd of zelfs van kleur veranderd. Hierdoor blijft licht niet onnodig of in mindere mate aanstaan.
Ook tochtsluizen zijn een effectieve manier om energie te besparen in een kantoorpand. Dit is een aparte afgesloten ruimte die je veelal bij de ingang van kantoorpanden ziet. Door op die manier een scheiding tussen twee ruimtes te creëren, voorkom je dat warmte of kou telkens verloren gaat als iemand het pand binnenkomt of verlaat. Zo bespaar je op het stoken van warmte of hoef je in de zomer minder te koelen.
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook minder printen scheelt in het algehele energieverbruik op kantoor. Daarnaast bespaar je het milieu door minder te printen. Minder printen hoeft niet moeilijk te zijn. Ga met je collega's samenwerken in een cloudopslag zoals Microsoft OneDrive of Google Drive om notulen, rapporten en documenten te delen. Ook tijdens vergaderingen kun je gemakkelijk papier besparen door aantekeningen op je laptop of tablet te maken. Zelfs contracten en formulieren ondertekenen kan ook makkelijk aan de hand van een digitale handtekening.
Het hangt van jouw verduurzamingsproject af welke tips haalbaar zijn om toe te passen binnen jouw organisatie. Heb je behoefte aan advies over de energiebesparing op je kantoor of moeite om deze tips te implementeren? Vebego Facility Solutions heeft voor veel opdrachtgevers in Nederland diverse verduurzamingstrajecten begeleid en helpt jouw organisatie graag bij het opzetten van een verduurzamingsstrategie.