Blog - Vebego Facility Solutions

Facility Management en circulaire koffie

Geschreven door Yask Trendmatcher | 18-jul-2019 22:00:00

Wat wordt er verstaan onder ‘circulair’?

We leven in een eindige wereld, wat betekent dat we niet eindeloos producten, voedsel of mensen tot onze beschikking hebben. We moeten nadenken over een manier om onze wereld en mensen op de best mogelijke manier in te zetten: voor nu én voor in de toekomst. De circulaire economie gaat over het voorkomen van “lekkages” van waarde. Je zorgt ervoor dat waarde en functie van mensen en dingen zo lang mogelijk worden behouden.

Circulariteit dwingt ons om op een nieuwe manier te gaan kijken naar de behoeften en gevraagde functionaliteiten van producten en services. Een verandering naar een volledig gecirculeerde wereld klinkt als een grote stap, en dat is het ook! Vandaar dat we het stap voor stap moeten gaan aanpakken.

Laten we beginnen met jouw kopje koffie!

De groei van koffie op de werkvloer

Koffie is in onze huidige samenleving overal te verkrijgen. Gelukkig maar, want hoeveel mensen staan ‘s ochtends niet op om vervolgens eerst naar het koffieapparaat te lopen? Wat zijn de gevolgen van alle kopjes koffie die gedronken worden en wat gebeurt er met het afval dat achterblijft in het apparaat?

In de afgelopen jaren is de vraag naar koffie gestegen, wereldwijd worden nu meer dan twee miljard kopjes koffie per dag gedronken. Op de werkvloer blijkt dat 72% van de werknemers koffie drinkt en 58% geeft aan dat ze meer plezier hebben in hun werk met een lekker kopje koffie. Maar de vraag naar koffie is ook veranderd. Tegenwoordig druk je op één knop en kun je een paar seconden later je kopje weer onder de machine vandaan halen. Daarentegen, onze voorouders moesten minstens vijf minuten wachten tot hun koffiemachine was uitgedruppeld. Het zijn vooral de Millennials die steeds luxere koffiemachines in huis halen en ook verwachten op kantoor. We zouden de voorziening van gratis koffie bijna kunnen zien als een ongeschreven faciliteit en arbeidsvoorwaarde.

De gevolgen van veel koffie drinken door werknemers

Zo’n kopje zwart goud is erg lekker, maar mensen hebben vaak geen idee wat voor afval ze achterlaten in de machine na het zetten van een kopje koffie. Het afval dat achterblijft wordt once in a while in de prullenbak gegooid, wat eigenlijk heel zonde is, want er valt veel winst mee te behalen. Naast de afval die achterblijft in de machine, moeten hier ook nog de eventueel papieren filters, cups en/of plastic bekers bij opgeteld worden. De oplossing: Circulaire koffie.

Circulaire koffievoorziening

Als organisatie kun je kiezen voor een circulaire koffievoorziening. Het idee is om optimaal gebruik te maken van grondstoffen en producten in het gehele productie- en gebruiksproces. Deze circulaire activiteiten zullen zorgen voor een verhoging van de duurzaamheid en verlaging van de milieu-impact. De CO2-uitstoot die ontstaat bij het gehele proces wordt beperkt en restproducten die voortkomen uit de productie worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Het gebruik van circulaire koffie brengt veel voordelen met zich mee. De koffiedrab die achterblijft in de koffiemachine kan hergebruikt worden, bijvoorbeeld om biobrandstof mee te produceren of als compost. Daarnaast kun je ervoor kiezen om papieren bekertjes niet weg te gooien, maar te recyclen. Wist je dat het gebruiken van gerecyclede bekers milieubewuster is dan servies? Servies moet namelijk in de vaatwasser, wat milieubelastend is. Returnity is gespecialiseerd in circulair ondernemen en levert duurzame koffiebekers. Je koopt óf least de bekers en zij zorgen ervoor dat deze worden verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Doordat het afval wordt gebruikt, in plaats van in de prullenbak gegooid, ben je als bedrijf ook nog eens milieubewust bezig en gaan de kosten van afvalverwerking omlaag. Je houdt nog wel dezelfde hoeveelheid afval, maar je gaat het hergebruiken, in plaats van weggooien.

De voordelen van circulaire koffie en hoe Facility Management hierbij helpt

Circulariteit in Facility Management kan organisaties verschillende potentiële mogelijkheden bieden op alle gebieden. Facility Managers bevinden zich in de unieke positie om toezicht te houden en hebben een hoog niveau van controle. In de eerste plaats kan het hebben van een circulaire economie-mindset op de werkplek een rol spelen bij het creëren van een betere omgeving voor iedereen. Deze betere omgeving wordt niet alleen gecreëerd door bewust te handelen, maar ook doordat de CO2-uitstoot vermindert. Het uitdragen van deze bewuste mindset zal op zijn beurt de identiteit van een organisatie ondersteunen en het bewustzijn van medewerkers stimuleren, net als de betrokkenheid bij het maken van duurzamere keuzes. De switch naar circulaire koffie draagt niet alleen bij aan goede business (Return on Facility) en de duurzaamheidsdoelstellingen, maar geeft door het doorvoeren van het juiste imago en identiteit de reputatie van het bedrijf een boost: de cirkel wordt helemaal rondgemaakt!

En vergeet niet: One cup at the time!