5 groene oplossingen die energiebesparing stimuleren

5 groene oplossingen die energiebesparing stimuleren

Elke dag gebruiken de gebouwen om ons heen energie om talloze taken en functies uit te voeren. Wat voor soort faciliteit je ook onderhoudt, energiezuiniger worden is een slimme zet voor zowel het milieu als bestaande budgetten. Veel faciliteiten maken gebruik van slimme energiesystemen om het geld dat ze betalen voor energieverbruik aanzienlijk te verminderen. In deze blog bespreken we vijf voorbeelden van innovatieve, energiebesparende oplossingen die elk gebouw kan gebruiken om bedrijfsresultaten te verbeteren.

1. Slimme klimaatregeling

Als er één energiebehoefte is die alle faciliteiten gemeen hebben, dan is het wel klimaatbeheersing. Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen spelen een belangrijke rol om de bewoners het hele jaar door comfort te bieden. Door de kamertemperaturen onnodig hoog of laag in te stellen, kunnen de energiekosten drastisch stijgen. Dit is waar slimme thermostaten in beeld komen. Met deze systemen kunnen gebruikers individuele kamertemperaturen programmeren op basis van de bezettingsbehoeften. Als ruimtes niet in gebruik zijn, worden de temperaturen automatisch verhoogd of verlaagd om de energiekosten te optimaliseren. Opkomende thermostaattechnologieën kunnen zelfs de kamerbezetting monitoren, trends analyseren en kamerverlichting beheren, allemaal in real-time. Slimme thermostaten zijn een geweldige manier om de energiekosten van het systeem van jouw organisatie onder controle te krijgen.

2. Efficiënte verlichting

Een andere eenvoudige manier om het energieverbruik van te verbeteren, is door te investeren in energiezuinige verlichtingsoplossingen. Slimme verlichting verwijst naar zeer efficiënte verlichtingsopties, waaronder energiezuinige verlichtingsarmaturen, automatische lichtdimmers en verlichtingssystemen die worden aangesloten op aanwezigheidssensoren, bewegingsdetectoren of daglichtsensoren. Het achteraf aanpassen van verouderde verlichting is een geweldige manier om een snel, gegarandeerd rendement op investeringen te zien. Of overweeg om dakramen te installeren om overdag te profiteren van natuurlijk licht. Met efficiënte verlichtingsoplossingen zijn facility managers in staat om de energiebehoeften van hun gebouw beter te begrijpen, het verbruik te automatiseren en zich aan te passen aan constante veranderingen in de bezetting van de ruimte.

3. Energiebesparende stopcontacten

Een grote last die veel faciliteiten vergeten is 'stand-by stroomverbruik'. Deze term verwijst naar het stroomverbruik van elektronica, zelfs wanneer deze is uitgeschakeld of in de stand-bymodus staat. Televisieschermen, koffiemachines, geluidssystemen, computers en telefoons zijn allemaal voorbeelden van apparaten die stand-by kunnen gebruiken. Wist u dat stand-by stroom je organisatie honderden euro’s per jaar kan kosten? Een manier om te voorkomen dat apparaten extra stroom verbruiken, is door ze volledig los te koppelen. Faciliteiten kunnen echter ook gebruikmaken van stopcontacten die automatisch uitschakelen om de stroom naar apparaten te stoppen. Deze slimme stopcontacten gebruiken infraroodsensoren of timers om de stroom uit te schakelen naar een kamer die niet bezet is, of naar apparaten die niet in gebruik zijn. Apparaten kunnen ook worden aangesloten op stekkerdozen met aan/uit-schakelaars. Wanneer uitgeschakeld, zorgen stekkerdozen ervoor dat apparaten geen stroom verbruiken wanneer ze niet actief worden gebruikt.

4. Zonne-energietechnologieën

Faciliteiten van alle soorten en maten kunnen profiteren van zonnetechnologie. Eenmaal geïnstalleerd, hebben zonnepanelen niet veel onderhoud nodig, produceren ze schone elektriciteit, gaan ze tientallen jaren mee en besparen ze duizenden euro’s op elektriciteitsrekeningen. Hoeveel je bespaart hangt van veel factoren af, waaronder het gemiddelde aantal uren direct zonlicht, de grootte en hoek van het dak en de lokale elektriciteitstarieven. Het is geen geheim dat de aanschaf van zonnepanelen prijzig kan zijn. Technologie op zonne-energie wordt echter elk jaar betaalbaarder. Facilitair managers die geïnteresseerd zijn in het installeren van zonnepanelen, moeten onderzoek doen naar lokale belastingverminderingen, kortingen en stimulansen die de aankoop en installatie van zonnepanelen kunnen helpen compenseren. Neem eerst contact op met plaatselijke bedrijven en onderzoek vervolgens programma's voor duurzaamheidsinitiatieven die kunnen helpen bij het betalen van zonnepanelen (en vele andere energiezuinige alternatieven) in jouw organisatie.

5. Luchtwarmtepompen

Lucht/water warmtepompen zijn een geweldige manier om efficiënte verwarming en koeling te bieden in een volledige organisatie. Deze pompen werken door warmte uit de omgevingslucht te halen en deze over naar de plaats waar deze het meest nodig is (afhankelijk van de klimaatbehoeften in een organisatie). In koele klimaten kunnen luchtwarmtepompen de huishoudelijke watervoorziening en binnentemperaturen verwarmen. In warmere klimaten werken de pompen omgekeerd door warmte uit een gebouw te verwijderen. Met deze luchtwarmtepompen heeft elke instelling de mogelijkheid om enkele honderden euro’s per jaar te besparen. Bovendien wordt overbelasting van centrale luchtsystemen voorkomen.

Vooruitgang met energie-efficiëntie

Als het gaat om het verbeteren van de energie-efficiëntie in jouw organisatie zijn de mogelijkheden eindeloos. Zelfs kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op hoeveel er bespaard kan worden. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Overweeg dan om een expert van Vebego Facility Solutions naar jouw organisatie te laten kijken. Wij zetten kennis in om effectieve methodes in te schakelen om energieverbruik te verminderen voor verschillende soorten organisaties. Een andere geweldige manier om energiebesparingen te maximaliseren, is door middel van preventief onderhoud. Activa die consistent worden onderhouden met behulp van facilitaire managementsoftware, zijn waarschijnlijk energiezuiniger en kosteneffectief. Voor meer informatie over preventief onderhoud, lees onze blog met concrete tips!

Lees meer