Hoe bouw je een sterke teamcultuur in facility management? + 5 essentiële tips

Hoe bouw je een sterke teamcultuur in facility management? + 5 essentiële tips

Werkcultuur is moeilijk te omschrijven. Het is niet iets dat je kunt aanraken. Het is niet iets dat je kunt zien. Maar ondanks alles is het een sterke kracht die veel invloed uitoefent op de sfeer op de werkvloer. Wanneer een nieuwe medewerker op de eerste dag binnenkomt, is de teamcultuur een van de eerste dingen die opgemerkt wordt. Het is de omgeving die gecreëerd wordt voor medewerkers op basis van verschillende waarden, overtuigingen en gedragingen. Bij facility management is de teamcultuur nog moeilijker vast te stellen, omdat iedereen zo onafhankelijk van elkaar opereert. Toch is het er en heeft het een grote impact op het werk, van de communicatiestijl van teams tot hun werkethiek. In deze blog vertellen we je welke essentiële punten bijdragen aan het creëren van een sterke teamcultuur.

Waarom is een sterke teamcultuur zo belangrijk?

Cultuur doet meer dan een gelukkiger en minder stressvolle werkplek creëren. Het heeft effecten op de prestaties van elk team en de kwaliteit van hun werk. Een sterkere facilitaire teamcultuur leidt namelijk tot meer open communicatie binnen het team. Wanneer teamleden bereid zijn om hulp te vragen en hun teamgenoten bereid zijn om het te geven, kunnen onderhoudstaken sneller worden voltooid. Deze open communicatie opent ook de deur naar continue verbetering. Wanneer teamleden bereid zijn om suggesties te doen voor nieuwe initiatieven, kan dit de procedures in bestaande faciliteiten echt innoveren. Daarnaast helpt een sterkere FM-cultuur ook om stress te verminderen en het aantal burn-outs te verlagen, waardoor teamleden tevreden en productiever blijven.

Uitdagingen van het opbouwen van teamcultuur in facility management

Cultuur wordt zowel opzettelijk opgebouwd door de dingen die je zegt en doet, als passief door de dingen die je als facility manager door de vingers ziet of de persoonlijkheden die je in het team hebt. Of je nu iets wilt veranderen of net aan een nieuwe baan begint en de toon wilt zetten, cultuur bouwen kost tijd en een zorgvuldige planning. Het veranderen of implementeren van een nieuwe cultuur is over het algemeen al niet eenvoudig, maar binnen facility management komt daar een andere uitdaging bij. Zo zijn er vele teams die grote delen van hun dagen apart van elkaar werken. Ondanks de beschikbaarheid van faciliteitsbeheer-software, zie je als manager niet met eigen ogen of alles goed wordt gedaan. Dit gebrek aan centralisatie zorgt voor een gebrek aan algehele teamcultuur.

Aan de slag!

Veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Het kost tijd en gerichte energie om een succesvolle werkcultuur te creëren. Als je je afvraagt hoe je aan de slag moet, volgen hier enkele tips die je kunt gebruiken voor het effectief creëren van teamcultuur bij een facilitaire organisatie.

1. Communiceer de juiste visie

Bespreek samen met jouw team welke waarde en visie belangrijk zijn op de werkvloer. Een visie waar werknemers zelf in geloven maakt het natuurlijk ook makkelijker om na te leven. Bovendien zorgt dit ervoor dat werknemers zich betrokken voelen bij de bedrijfsprocessen en versterkt dit het initiële teamgevoel. Als het team eenmaal weet waar de cultuurgrens ligt, is het aan de managers om deze naar de teams te communiceren. Begin met het bespreken en trainen van managers over de nieuwe visie en werk met hen samen om die boodschap aan anderen over te brengen.

2. Maak cultuur een onderdeel van het wervingsproces

Het aannemen van nieuwe teamleden is een gouden kans om de juiste mensen binnen te halen die bij aansluiten op de teamvisie. Stel tijdens het sollicitatieproces vragen die onderzoeken of sollicitanten vergelijkbare waarden en overtuigingen delen.

3. Geef het goede voorbeeld

Practice what you preach: je kunt niet van je teams verwachten dat ze je nieuwe waarden naleven als je niet bereid bent hetzelfde te doen. Geef teams dus een goed voorbeeld om te repliceren.

4. Houd de voortgang bij

Deze statistieken zijn niet noodzakelijkerwijs afgestemd op KPI’s die je gebruikt om de dagelijkse bedrijfsvoering bij te houden. Als onderdeel van het meten van de prestaties van het team, moet je controleren hoe goed ze de kernwaarden naleven. Kom regelmatig langs om de voortgang te bespreken en zorg ervoor dat er ruimte is voor eerlijke en tijdige feedback van beide kanten.

5. Maak aanpassingen

Cultuur opbouwen en onderhouden is geen eenmalige afspraak. Een teamcultuur is een levend iets, waarbij alles wat jij en je team dagelijks doen helpt bij het vormen van deze cultuur. Soms moet het misschien worden gecorrigeerd, maar soms sta je misschien versteld van de positieve veranderingen die je niet van plan was door te voeren.

Meer weten?

Meer weten over hoe je kan bijdragen aan een positieve werkervaring van jouw werknemers? Lees dan ook onze blog met 3 tips die de werknemerservaring verbeteren.

Lees meer