Een productieve werkplek: ook voor flexwerkers

Een productieve werkplek: ook voor flexwerkers

Het is belangrijk dat werknemers die niet altijd op kantoor zijn, wel de werkcultuur voelen en echt deel uit maken van het team. Daar ligt voor managers de uitdaging. Hoe zorg je voor samenwerking, goede communicatie en een fijne werkrelatie?


Altijd welkom

Het is een fijn idee dat je ergens welkom bent, zeker op het kantoor van je werkgever. Het beschikbaar maken van werkruimte voor alle medewerkers, ook die op afstand werken, is essentieel om iemand het gevoel te geven dat hij of zij welkom is. Of het nu om een aangewezen of vrije werkplek gaat.

Communicatie

Samenwerken met collega’s die ergens anders aan het werk zijn, kan alleen als je beschikt over goede communicatiemiddelen. Er zijn genoeg communicatie tools beschikbaar die je met je team kunt gebruiken om het over werkzaken te hebben. Een voorbeeld is Slack, een programma waarmee je collega’s privé kunt berichten, per project chats kan aanmaken en documenten kan delen. Heen en weer mailen kost veel tijd, en bij elke vraag iemand bellen of langslopen wordt ook op den duur vermoeiend.

Richt de werkplek in

Het beste kantoor zorgt ervoor dat mensen comfortabel en gemakkelijk kunnen werken. Ondanks dat de open werkplek een enorme trend is, geven de meeste medewerkers een voorkeur aan privékantoren. De belangrijkste reden: een open werkruimte brengt veel onrust, wat leidt tot een gebrek aan focus. De oplossing is om kantoorruimtes zo in te richten dat open ruimtes afgewisseld worden met kleine ruimtes waar je in stilte kan werken. De gemiddelde werknemer moet zowel in teamverband als individueel werkzaamheden doen. Kantoren moeten aan die behoefte voldoen, is de laatste conclusie van het rapport.

Samenwerken met collega’s die ergens anders aan het werk zijn, kan alleen als je beschikt over goede communicatiemiddelen.