Stress op werk neemt toe

Stress op werk neemt toe

Wat de grootste bron van stress is? Het grootste deel (35%) van de respondenten zegt dat hun baas hen de meeste stress bezorgd. Ook zegt 80% dat een verandering in leiderschap (een nieuwe manager of directeur) een negatieve impact heeft op stress. In de afgelopen drie decennia is ons stressniveau met 20% gesteden. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de angst om een baan te verliezen aan technologie en de druk om nieuwe vaardigheden te leren. 


Intrinsiek motiveren

"Stress legt ook druk op onze motivatie, wat op zijn beurt inbreuk kan doen op innovatie", zegt Guangrong Dai, senior directeur van het Korn Ferry Instituut. In de Verenigde Staten alleen al zegt maar 30% van de werknemers zeer betrokken te zijn bij hun werk. Wereldwijd zijn de cijfers nog lager. Volgens het onderzoek zorgt het verminderen van werkdruk niet direct tot het verlagen van stress. Sterker nog, 79% van de respondenten zegt dat een gebrek aan werk meer stress veroorzaakt dan te veel werk.

Wat als we ons meer bezighouden met de intrinsieke motivatie van onze werknemers en collega's? Zodra we ons intrinsiek gemotiveerd voelen, halen we het gevoel van beloning uit het werk dat we doen. Maar hoe kunnen managers die intrinsieke motivatie stimuleren onder hun werknemers?

Onderzoek van Universiteit van Melbourne geeft ons een aantal tips:

  • Deel bepaalde verantwoordelijkheden met werknemers en laat ze daarin hun eigen beslissingen nemen.
  • Stimuleer eigen projecten met gestructureerde begeleiding.
  • Wees empathisch betrokken bij werknemers. 
  • Benadruk het belang bij 'harde' doelen. 

Slaapproblemen

Niet alleen ons werk lijdt onder stress, het heeft ook invloed op ons persoonlijke leven. Zo zegt meer dan driekwart van de professionals dat stress op werk een slechte impact had op persoonlijke relaties. We slapen ook slechter naarmate we meer stress ervaren. Stress zorgt er namelijk voor dat ons zenuwstelsel meer hormonen zoals adrenaline en het stresshormoon cortisol aanmaken. Die verhogen onze hartslag om bloed efficiënter naar onze organen en spieren te laten circuleren, waardoor ons lichaam klaar is voor actie. Probeer dan maar lekker te slapen. 

De Universiteit van Michigan onderzocht recent welk effect groen kan hebben op stress. Zij adviseren mensen die in stedelijke gebieden werken en wonen om een dagelijkse dosis natuur van 20 minuten te nemen. De onderzoekers stelden werkende stedelingen gedurende 8 weken bloot aan contact met natuur. De uitkomst? 20 tot 30 minuten natuur zorgt ervoor dat de hoeveelheid cortisol vermindert. Dat meldt F-facts.