Dit zijn de trends achter de supply chain van de toekomst

Dit zijn de trends achter de supply chain van de toekomst

Kunstmatige intelligentie

Door Artificial Intelligence (AI) in te zetten, kunnen bedrijven verschillende processen automatiseren, waarbij geen mensen meer betrokken zijn. Denk aan het voorspellen van vraag, aanbod en preventieve onderhoudswerkzaamheden en het plannen van productie. Doordat AI continu leert, worden deze voorspellingen steeds accurater. Zo kan een manager een probleem oplossen, voordat deze kritieke toestanden heeft bereikt. Dat is niet alleen efficiënter, maar het bespaart ook geld. 

Geavanceerde analyses met Internet of Things 

Analyses kunnen we steeds vaker real-time, of bijna real-time, bijhouden. Dankzij altijd verbonden apparaten met Internet of Things en Big Data, beschikken we over meer data dan ooit om voorspellingen op te baseren of processen te optimaliseren. Denk aan het verbeteren van het gebruik van HVAC-systemen, supply chain prestaties en productiegebruik. 

Robotic Process Automation (RPA)

Met RPA-tools kunnen bedrijven kosten besparen, errors opspeuren, processen versnellen en applicaties koppelen. In het geval van RPA worden de processen niet door een fysieke robot overgenomen, maar is het de geautomatiseerde software die het werk doet. Deze trend vinden we ook terug in de financiële sector, human resources en accounting. 

Autonome apparaten 

Robots, drones en autonome voertuigen kunnen processen in de supply chain optimaliseren en soms zelfs geheel overnemen van menselijke werknemers. Autonome apparaten zijn fysieke apparaten die in de fysieke wereld werken. Zoals een robot die klanten en medewerkers bij de receptie ontvangt en koffie langs brengt, of drones die rondvliegen en de voorraadkwaliteit in de gaten houden door beelden te maken.

Digital twins

Een 'digital twin', of digitale tweeling, is eigenlijk een digitale weergave van de gehele supply chain. Doordat het alle feitelijke relaties tussen de verschillende partijen real-time weergeeft, zorgt het voor meer zichtbaarheid op de supply chain. 

Blockchain 

Het meest bekende gebruik van blockchain is nog steeds cryptocurrency, zoals Bitcoin. In realiteit is blockchain een digitale database, zonder één centrale opslagplaats en zonder één eigenaar, waarop transacties opgeslagen en verstuurd kunnen worden. Dit kan dus geld zijn, maar ook gegevens, contracten of eigendomsbewijzen tussen meerdere partijen in de supply chain. Blockchain kan efficiëntie en transparantie verhogen, de elementen die zorgen voor betrouwbaarheid en integriteit. Blockchain biedt consensus: er is geen verschil in de keten omdat alle partijen dezelfde rechten hebben. Iedereen kan alles bekijken en gegevens kunnen niet verwijderd worden. Belangrijk als je de supply chain transparant wilt houden.

Zijn bedrijven klaar voor de toekomst?

Nu is het nog maar de vraag of bedrijven wereldwijd en in Nederland wel klaar zijn om die technologische ontwikkeling te maken. Veel van deze technologieën zijn nog geen gemeengoed in supply chain management, maar het gaat vermoedelijk wel die kant op. Zijn bedrijven en hun medewerkers wel klaar voor deze data gedreven en geautomatiseerde toekomst? Volgens Nederlands onderzoek van Baan van de Toekomst blijkt dat maar liefst 40 procent van supply chain medewerkers niet klaar is voor de toekomst. Ze vinden dat er in hun huidige baan onvoldoende ruimte is voor ontwikkeling van nieuwe vaardigheden. En daar begint de transformatie toch echt: bij het ontwikkelen van technologische kennis en vaardigheden.