Vastgoedbeheer uitbesteden: voordelen en waar je op moet letten

Vastgoedbeheer uitbesteden: voordelen en waar je op moet letten

Om te beleggen in vastgoed is het nodige voorwerk vereist. Zo kan het cruciaal zijn om een zorgvuldige analyse te maken van zaken als het gebouw, de locatie, de regionale vastgoedmarkt en de potentiele huurders. Een pand zonder huurders is namelijk geen waardevaste belegging voor de lange termijn. Zelfs met de beste voorbereiding kan het een uitdaging zijn om huurders dan ook echt te werven én vast te houden. Daarom kiezen steeds meer organisaties ervoor om het onderhouden van vastgoed uit te besteden aan een professionele partij. Van financieel en administratief tot technisch beheer, in deze blog bespreken we de voordelen en leggen we uit waar je op moet letten voor het succesvol uitbesteden van vastgoedbeheer!

Wat is het doel van vastgoedbeheer?

Als investeerder is het goed om een weloverwogen keuze te maken tussen het vastgoedbeheer zelf doen of uitbesteden aan een externe partij. Het uit handen geven van zaken die bijdragen aan de opbrengsten van jouw investering kan een lastige keuze zijn. Zo zijn er kosten die in de eerste instantie niet gemaakt hadden hoeven worden, maar die wel opwegen tegen het gebruikersgemak. Het doel van vastgoedbeheer is dan ook “het behouden in een bruikbare staat van je vastgoed object“. De vastgoedbeheerder of jijzelf moet er dus voor zorgen dat je beleggingspand in goede staat blijft. Niet alleen voor de huurder, maar ook voor jezelf. Van financieel vastgoedbeheer tot technisch vastgoedbeheer, of een combinatie van beide soorten, voor elk pand is een geschikte optie die de juiste aanvulling biedt op het beheer.

Wat zijn de voordelen?

Maar waarom zou je vastgoedbeheer uitbesteden? Het kan in eerste instantie lijken dat het uitbesteden een kostbare beslissing is. Als je weet wat er allemaal bij vastgoedbeheer komt kijken, vallen die kosten al gauw mee. Zo kan het uitbesteden in het begin vaak een investering zijn, maar bespaar je kosten op de lange termijn. Je betaalt namelijk niet alleen voor loonkosten, maar ook voor de werving van geschikt personeel, begeleiding, training en planning. Daarnaast haal je de expertise en ervaring van een specialistische dienstverlener in huis wanneer je kiest voor uitbesteding. Zij weten precies wat er nodig is om het beheer van vastgoed op de juiste manier te verzorgen en nemen die stress en druk van je organisatie weg.

Aandachtspunten voor het uitbesteden van vastgoedbeheer

De mogelijkheden voor het uitbesteden van facilitaire diensten zoals vastgoedbeheer zijn eindeloos. Van compleet tot gedeeltelijk uitbesteden en van versterking op de korte termijn als ondersteuning op de lange termijn. Let bij het verkennen van de uitbestedingsmogelijkheden in ieder geval op deze 4 zaken.

1. Volledig of gedeeltelijk uitbesteden

Bij volledige uitbesteding kies je ervoor het vastgoedbeheer over te dragen aan een externe partij. Die ontzorgt dan op alle vlakken, zoals de werving van personeel, vervanging tijdens ziekten en begeleiding/aansturing van het personeel. Je kunt er ook voor kiezen om diensten gedeeltelijk uit te besteden, bijvoorbeeld tijdens drukke periodes, zwangerschapsverlof of langdurige ziekte. In dat geval draag je zelf de verantwoordelijkheid voor het aansturen van het vastgoedbeheer.

2. Lange of korte termijn

Ben je op zoek naar ondersteuning voor de lange of juist korte termijn? Dit kan deels samenhangen met de reden van uitbesteding; is het ondersteuning voor tijdens drukke periodes of ontzorging van het facilitaire departement? In het eerste geval gaat het om de korte termijn, in het tweede een langdurige samenwerking. Bedenk welke facilitaire doelstellingen prioriteit hebben bij deze uitbesteding en welke termijn daar het beste bij aansluit.

3. De juiste persoon op de juiste plek

Bedenk daarnaast hoe belangrijk het is dat er een goede match is tussen jouw organisatie en de dienstverlener. Het werk vraagt een om de juiste mix van hard en soft skills, maar ook specialistische begeleiding. Niet gek dus als je een dienstverlener wilt met jarenlange ervaring.

4. Flexibiliteit

Welke mogelijkheden zijn er voor flexibiliteit rond de contracten die een dienstverlener aanbiedt? Is het bijvoorbeeld mogelijk om op- of af te schalen rondom drukke periodes of extra locaties? Hier wil je duidelijkheid over hebben voordat je met een partij in zee gaat. Het gaat om het juist managen van de verwachtingen.

Vastgoedbeheer valt of staat met de beleving van de gebouwgebruiker. Zo lang de focus ligt bij het bieden van meerwaarde aan de huurders, zal dit resulteren in meer tevredenheid. Dit draagt dan weer bij aan de waardevastheid van jouw investering. Het uit handen geven van vastgoedbeheer biedt verlichting: je bespaart uiteindelijk niet alleen kosten, maar investeert in optimale kwaliteit en gastvrijheid. Zo bouw je mee aan de ideale ambiance voor je huurders en een optimaal rendement voor jou en je partners.

Hulp nodig bij het beheer van vastgoed?

Bij Vebego Facility Solutions ondersteunen wij vastgoedbeheerders van operationeel tot strategisch niveau. Wij helpen zo om waardevastheid of zelfs waarde vermeerdering van jou investering te realiseren. Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk onze diensten!

Meer over onze diensten