Brandveiligheid is cruciaal voor elk gebouw. Effectieve maatregelen kunnen levens redden en schade aan eigendommen beperken. Periodiek onderhoud van de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie is hierbij essentieel. Toch tonen inspecties vaak meer tekortkomingen aan dan onderhoudspartijen hebben opgemerkt of worden er bij onderhoudspartijen andere kwaliteitsstandaarden gehanteerd. Beide kunnen direct impact hebben op de certificering. Dit wil je te allen tijde voorkomen.
Factoren als de gebruiksfunctie en de hoeveelheid mensen die in het pand aanwezig zijn, hebben invloed op de brandveiligheid van een gebouw. Maak daarom als facilitair manager brandveiligheid bespreekbaar en geef inhoud aan de discussie om een veilige werkomgeving te waarborgen. In dit blogartikel delen we 9 essentiële tips om de brandveiligheid van je gebouw te verbeteren en je te helpen bij het nemen van preventieve en proactieve maatregelen om brandrisico's te minimaliseren.
Een brandveiligheidsplan beschrijft de procedures, vluchtwegen en verantwoordelijkheden in het geval van brand. Zorg ervoor dat alle bewoners en medewerkers op de hoogte zijn van de ontruimingsroutes en veiligheidsprocedures. Vluchtroutes moeten op elke verdieping zichtbaar zijn en twee uitwijkmogelijkheden bieden, waarbij de routes naar het trappenhuis leiden. Vanuit het trappenhuis moet er een vrije doorgang zijn naar een veilige verzamelplaats buiten.
De bedrijfshulpverleners (BHV’ers) spelen een cruciale rol in het begeleiden van evacuaties en bieden eerste hulp. Hun taken omvatten het veilig naar buiten begeleiden van mensen, het controleren van verdiepingen en (indien mogelijk) het blussen van kleine branden. Regelmatige ontruimingsoefeningen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen in noodsituaties snel en georganiseerd kan handelen.
Het verplicht toepassen van brandmeld- en ontruimingsinstallaties is voorgeschreven in de daarbij behorende normen. Deze normen geven ook de locaties aan waar deze systemen dienen te worden toegepast. Het is belangrijk dat deze systemen regelmatig worden getest. Vervang de batterijen indien nodig en zorg voor goed onderhoud van de systemen, inclusief de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. De brandmeldinstallatie detecteert rook, terwijl de ontruimingsalarminstallatie het alarm activeert (luid of stil).
De facility manager draagt samen met de gedelegeerde beheerder zorg voor het onderhoud en het correct functioneren van de systemen. Bij verbouwingen, zoals het opdelen van ruimtes in kleinere kamers, is het essentieel om extra rookmelders te plaatsen. Wijzigingen in het gebruik van ruimtes of hun functie moeten altijd worden meegenomen in het brandveiligheidsplan.
Het Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) schrijft de benodigde blusmiddelen voor op basis van de gebruiksfunctie. Zorg voor voldoende brandblussers en brandslangen op strategische plekken in het gebouw en laat ze periodiek inspecteren en onderhouden. Op ontruimingsplattegronden moeten alle handbrandmelders, brandslanghaspels en draagbare blusmiddelen duidelijk aangegeven zijn, evenals de rookmelders die de brand locatie aangeven. Hierbij is het de verantwoordelijkheid van de facility manager of medewerker technische dienst dat alle informatie klopt en altijd up to date is.
Gebruik brandveilige bouwmaterialen en meubilair om de verspreiding van vuur te vertragen en de brandveiligheid te vergroten. Ook vluchtroutes moeten bestaan uit brandveilige materialen en altijd vrij van obstakels zijn. Tijdens inspectierondes moeten obstakels gesignaleerd en direct aangepakt worden, met duidelijke verantwoordelijken voor opvolging. Als facility manager zorg je ervoor dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan.
Houd vluchtwegen altijd vrij van obstakels en zorg voor duidelijke bewegwijzering. Hierdoor weten medewerkers en bewoners hoe ze het gebouw veilig kunnen verlaten. De ontruimingsplattegrond moet actueel blijven en aangepast worden bij wijzigingen. Regelmatige controles van de vluchtwegen zijn essentieel om de veiligheid te waarborgen. Het is de verantwoordelijkheid van de facility manager om hierop toe te zien.
Rijksmonument: van gevangenis naar opvanglocatie
Hoe een herbestemming impact heeft op de brandveiligheid
CoSource, 100% dochter van Vebego Facility Solutions en gespecialiseerd in technisch gebouwenbeheer, speelde een cruciale rol in de aanpassing van de brandveiligheid in voormalige gevangenis De Koepel in Breda. Dit pand werd omgevormd tot een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Hierdoor waren noodzakelijke aanpassingen aan de brandmeldinstallatie en de deuren nodig om te voldoen aan de eisen.
In het rijksmonument was een gecertificeerde brandmeldinstallatie aanwezig die oorspronkelijk was geïnstalleerd voor het gebruik als gevangenis. Deze installatie werd gedurende jaren slechts minimaal onderhouden. Voor de nieuwe functie als opvanglocatie waren aanpassingen aan de brandmeldinstallatie noodzakelijk om de brandveiligheid te kunnen waarborgen. Als de brandveiligheidsvoorzieningen niet aan de gestelde eisen voldoen, is continue aanwezigheid (24 uur per dag) van een brandwacht verplicht. Die veiligheidsmaatregel brengt aanzienlijke kosten met zich mee.
Melford, eveneens dochter van Vebego Facility Solutions, dé expert op het gebied van wet- en regelgeving werd ingeschakeld om dit specifieke vraagstuk op te lossen. Zij analyseerde de situatie en maakte een plan om het pand geschikt te maken voor de opvang van mensen, zoals het bevoegd gezag dat aangaf. Hierdoor was de brandveiligheid uiteindelijk goed geregeld en een brandwacht niet meer nodig.
“Jarenlang was er minimaal onderhoud geweest door de leegstand van het pand. We hebben voor deze opdrachtgever inzichtelijk gemaakt waar de huidige installatie tekort schoot en welke aanpassingen noodzakelijk waren. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een mooie geldbesparing en een certificering voor drie jaar."
Ernesto Vanblarcum RSE (Projectleider en adviseur beveiligingstechniek bij Melford B.V.)
Voer regelmatig brandveiligheidstrainingen en -oefeningen uit voor medewerkers en bewoners om hen voor te bereiden op noodsituaties. Plan ten minste één oefening per jaar met de brandweer, zodat BHV’ers leren samenwerken en informatie kunnen delen. Wissel verantwoordelijkheden tijdens calamiteiten af om meerdere medewerkers goed voor te bereiden. Deel na elke oefening de “lessons learned” tussen de brandweer en de BHV’ers.
Laat elektrische bedrading en apparatuur regelmatig inspecteren en onderhouden om kortsluiting en brandrisico's te minimaliseren. Zorg ervoor dat alle producten een CE-keurmerk hebben en voldoen aan de veiligheidsnormen, inclusief aanraakveiligheid (met of zonder randaarde). Het is essentieel dat gebruikers alleen producten aanschaffen die aan deze eisen voldoen.
De installatie verantwoordelijke (IV-er) is verantwoordelijk voor de controle van de elektrische veiligheid, waaronder de installatie en de producten die door gebruikers worden gehanteerd. Dit omvat ook het selecteren van de juiste leveranciers voor de uitvraag van producten.
Overweeg de installatie van rookafzuigingssystemen om de verspreiding van rook te minimaliseren en gebruikers meer tijd te geven om te vluchten. Rookwarmteafvoerinstallaties en goed ontworpen ventilatiesystemen zijn cruciaal. Deze systemen moeten de luchttoevoer en luchtafvoer kunnen regelen, inclusief de mogelijkheid tot recirculatie. Zorg ervoor dat de afspraken over deze systemen zijn vastgelegd in het programma van eisen van de brandmeldinstallatie en de ontruimingsinstallatie.
Wanneer het gebouw volgens het Bbl is gebouwd, bevinden brandbestendige deuren zich op strategisch locaties in het gebouw om de verspreiding van brand te vertragen en de vluchtroutes te beschermen. De brandwerendheid, overslag en doorslag worden ook bepaald door het Bbl. Brandcompartimenten zijn essentieel voor brandvertraging en moeten voldoen aan specifieke eisen voor materialen, doorvoeren en deuren.
Gebruikers van een gebouw kunnen uit het oogpunt van gemak deuren openzetten door middel van een spie (deurstop), touwtje of voorwerp, zodat ze er makkelijker doorheen kunnen lopen. Wees scherp op dit menselijk handelen, herstel de situatie en maak gebruikers bewust van de invloed van hun handelen op de brandveiligheid van het gebouw.
Deze tips helpen je om de brandveiligheid van je gebouw te verbeteren en proactieve maatregelen te nemen om brandrisico's te minimaliseren.
Het verbeteren van de brandveiligheid in jouw gebouw is een essentiële verantwoordelijkheid waar serieus aandacht aan moet worden besteed. Het kan niet alleen levens redden, maar ook schade aan eigendommen beperken. Als facilitair manager is het cruciaal om brandveiligheid en de veiligheid van medewerkers op de agenda te zetten. Dit omvat het actief signaleren van risico's, zoals obstructies in gangpaden en regelmatig overleg voeren met BHV'ers. Maak brandveiligheid bespreekbaar en geef inhoud aan de discussie om een veilige werkomgeving te waarborgen. Door de tips in dit artikel te volgen en te investeren in effectieve brandveiligheidsmaatregelen, kun je een veiligere werkomgeving creëren voor iedereen.
Als specialist in facilitaire oplossingen weten we bij Vebego Facility Solutions alles over de optimale werk- en leefomgeving. CoSource B.V. is expert op het gebied van technisch gebouwbeheer en gebouw gebonden installaties en Melford B.V. de expert op het gebied van wet- en regelgeving. Samen zoeken we naar technische oplossingen voor jouw facilitaire vraagstukken.
Heb je hulp nodig bij het implementeren van deze maatregelen en het waarborgen van de brandveiligheid in jouw pand? Neem dan contact met ons op. De experts van CoSource en Melford denken graag met je mee. Samen zorgen we voor een veilige werk- en leefomgeving!