Vijf voordelen van biophilic design

Vijf voordelen van biophilic design

Stimuleert fysieke gezondheid

Door planten in de werkomgeving toe te voegen, in de vorm van een groene muur of een simpele plant in pot, is het mogelijk de luchtkwaliteit te verbeteren. De planten absorberen namelijk verontreinigde stoffen, gifstoffen en bacteriën. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de Landbouwuniversiteit Oslo dat planten schadelijke organische stoffen (zoals formaldehyde en benzeen) verwijderen uit verf, tapijt en meubilair. Gevolg? Het vermindert de aanwezigheid van het zogenoemde ‘sick building-syndroom’ met een kwart. Planten maken daarnaast ook de lucht vochtiger. Het ademen van droge lucht kan je meer vatbaar maken voor virussen. Onderzoek van US Joint Commission toont zelfs aan dat 40 procent van ziekteverzuim te danken is aan slechte luchtkwaliteit. Planten kunnen dus een grote rol spelen in het terugdringen van ziekteverzuim.

 

Het bevordert ook onze mentale gezondheid

Een groeiend aantal onderzoeken laat zien dat groen en natuur positieve invloed heeft op het reduceren van stress. Daarnaast meldt de Britse liefdadigheidsinstelling Charity dat natuur ons een rustiger en zelfverzekerder gevoel geeft. Biophilic design helpt dus om een meer positieve werkomgeving te creëren. Dat is belangrijk want, zoals John Williams van interieur design consultancy SpaceInvader aangeeft aan Raconteur: “De grenzen tussen werk en privé vervalen, dus het idee van wellness op kantoor wordt steeds belangrijker.

 

We worden productiever

Natuurlijk licht en planten hebben een verrassend effect op ons productieniveau. Het geeft namelijk de aanmaak van melatonine – het hormoon dat de slaap-waakcyclus bewaakt - een boost. Waardoor je meer energie krijgt! Niet alleen groen heeft invloed op onze productiviteit, ook de inrichting kan daar invloed op hebben. Zo kun je door verschillende werkplekzones in te richten voor verschillende werkmodus, je werknemers ongestoord op hun manier laten werken.

 

Versterkt loyaliteitsgevoel

Onderzoek van Peldon Rose laat zien dat het verbeteren van de kantooromgeving het gevoel van loyaliteit bij 53 procent van de werknemers stimuleert. Bij millennials is dit zelfs twee derde! Biophilic ontwerp maakt de werkplek meer levendig en meer persoonlijk. In dit tijdperk waar open kantoren met flexibele werkplekken ertoe leiden dat de werkruimte meer anoniem wordt, is dat positief nieuws. Sommige werkruimtes kunnen namelijk vrij grimmig of steriel aanvoelen, maar als je daar levendigheid (planten) aan toevoegt, voelt het menselijker aan.

 

Eerste indruk

Een eerste indruk is in een fractie van een seconde gemaakt. Zoals we mensen beoordelen, beoordelen we ook potentiele klanten en organisaties. Als we klanten een goede dienstverlening willen geven, moeten we bij de eerste indruk beginnen. Dat betekent een warm welkom, maar ook een aangename omgeving. Daarnaast helpt (biophilic) design om je kantoor karakter te geven, die past bij de organisatie.

Amazon investeert miljoenen in biophilic design. Met succes, hun nieuwe hoofdkantoor in Seattle Amazon Spheres lijkt op een tropisch regenwoud.