Vitaliteit begint bij aandacht voor elkaar
Het welzijn van je medewerkers is het belangrijkste waar je als bedrijf voor moet zorgen. Tegelijkertijd is het ook het meest ingewikkelde aspect. Gezondheid en geluk zijn niet voor iedereen hetzelfde. Daarnaast is het halen van targets en het maken van winst nodig om als bedrijf te kunnen blijven bestaan.
Aandacht voor, vertrouwen in en het luisteren naar elkaar bepalen onze fysieke, mentale en sociale gezondheid. Als facilitair manager speel je hier een cruciale rol in. Maak tijd voor je medewerkers en ga het gesprek aan. Luister daarbij vooral naar dat wat niet gezegd wordt.
Weet wat er leeft op de werkvloer. De meeste aandacht zou uit moeten gaan naar het gevoel dat je medewerkers hebben bij het werk dat ze doen. Vitale medewerkers zijn niet alleen gezonder en gelukkiger. Ze presteren ook beter.
In dit blogartikel vertellen we je wat vitaliteit inhoudt en hoe je jouw medewerkers bewust maakt van dit thema. Verder delen we tips om gezond gedrag bij werknemers te stimuleren. Ook geven we je inkijk in waar wij als organisatie staan met het thema vitaliteit.
Geluk en gezondheid op de werkvloer
Vitaliteit staat voor de energie en kracht waarmee jij fysiek, mentaal en sociaal in het leven staat. Je gedachten bepalen hoe jij je voelt. Wanneer jij je vitaal voelt ben je beter bestand tegen veranderingen, stress en werkdruk.
Het vergroten van het welzijn van je medewerkers bepaalt de toekomstbestendigheid van jouw bedrijf. Logisch dat dit onderwerp hoog op de agenda staat!
Het start met bewustwording
We leven allemaal in de waan van de dag. Veel medewerkers cijferen zichzelf weg voor het werk of de zorg van een ander. We gunnen onszelf geen tijd om over onze eigen vitaliteit na te denken. Creëer bewustwording bij je medewerkers door:
-
Inzicht te geven in wat vitaliteit oplevert
Als je weet waar je het voor doet, ben je geneigd hier meer voor te doen. Benoem de voordelen van je vitaal voelen en laat zien hoe dit bijdraagt in je welzijn en prestaties.
-
Te erkennen dat vitaliteit om maatwerk vraagt
Geluk en gezondheid is voor iedere persoon anders. Het vraagt om een persoonlijke benadering. Hierdoor hebben je medewerkers eerder aandacht voor dit thema.
-
Het thema vitaliteit in de breedte te behandelen
Vele factoren bepalen je fysieke, mentale en sociale gezondheid. Daarnaast heeft niet iedereen op hetzelfde onderwerp evenveel aandacht nodig. Daarom is het belangrijk dat het thema vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken.
Als facilitair manager ben je verantwoordelijk voor het welzijn van jouw medewerkers. Biedt de gelegenheid en de tijd om aan je eigen vitaliteit te werken. Wanneer medewerkers dit niet uit zichzelf doen, probeer ze dan op een andere manier enthousiast te maken.
6 tips om gezond gedrag te stimuleren
Hoe zorg je er nu voor dat je gezond gedrag stimuleert en een positieve werkcultuur bevordert? We delen hieronder zes praktische tips waarmee je dit bereikt:
1. Creëer een gezonde fysieke omgevingZorg voor een fijne werkplek, zowel thuis als op kantoor. In het pand zijn alle faciliteiten vaak voorhanden, maar creëer ook thuis een goede werkplek. Maak gebruik van een ruimte die je kunt afsluiten en zorg voor voldoende daglicht.
Richt je werkplek ergonomisch in en stimuleer regelmatige lichaamsbeweging. Vind de oplossing niet altijd in het meubilair, zoals zit-sta bureaus, maar zoek het ook in de kleine dingen. Zet bijvoorbeeld geen kan met water op je bureau, maar neem een glas water. Zo blijf je zoveel mogelijk in beweging.
2. Faciliteer gezonde voedingskeuzesZorg voor gezonde voedingsopties in de bedrijfskantine en bij de koffiecorner. Bied bijvoorbeeld fruit aan en schenk alleen koffie, water en thee.
Gebruik je interne communicatie om het voedingsgedrag van je werknemers te veranderen. Moedig werknemers aan om hun lunchboxen met voedzame lunchmaaltijden te vullen. Inspireer ze met gezonde recepten of organiseer educatieve workshops over voeding.
3. Promoot regelmatige lichaamsbewegingProbeer zoveel mogelijk los te komen van je werkplek. Loop eens naar een andere collega toe, ga samen koffiedrinken en neem wat vaker de trap. Stimuleer om in de pauze naar buiten te gaan en neem de tijd voor een lunchwalk. Heb tijd voor elkaar zonder dat het over werk gaat.
Organiseer bedrijfsbrede activiteiten, zoals een stappencompetitie of een sportevenement. Kom medewerkers tegemoet in de kosten van een sportabonnement of bied een fietsenplan aan.
4. Ondersteun een gezonde werk-privébalansCommuniceer regelmatig over de balans tussen zakelijk en privé. Stimuleer medewerkers om op vakantie te gaan. Help ze bij het organiseren van hun activiteiten tijdens hun afwezigheid.
Bied flexibele werktijden, zodat medewerkers goed hun beschikbare tijd kunnen indelen. Maak werken op afstand mogelijk. Zorg ervoor dat medewerkers essentiële faciliteiten op het werk, thuis en onderweg voorhanden hebben.
5. Creëer bewustwording en educatieZet een interne projectgroep op en communiceer over het thema vitaliteit. Bewustwording is nodig om jouw medewerkers te laten nadenken over hun gedrag.
Stimuleer dit met workshops, seminars en webinars over gezondheidsthema’s als stressmanagement, mindfulness en slaap. Nodig experts uit om hun kennis te delen over gezondheidsonderwerpen. Deel intern regelmatig tips voor een gezondere levensstijl.
6. Implementeer een welzijnsprogrammaCheck regelmatig in bij je medewerkers. Is er iets wat ze nodig hebben? Hoe kan het bedrijf hierbij helpen? Bila’s vormen een goed moment om dit te bespreken.
Een welzijnsprogramma bevordert de vitaliteit. Gezondheidscontroles, coaching en programma’s voor stressreductie dragen bij aan het welzijn van je medewerkers.
Tref regelingen voor specifieke groepen binnen het bedrijf. Denk hierbij aan jonge ouders of medewerkers op leeftijd die extra begeleiding nodig hebben.
Er zijn meerdere mogelijkheden om het welzijn van je medewerkers positief te beïnvloeden. Het belangrijkste is om erover te blijven praten. Alleen dan is het mogelijk om maatwerk te leveren.
Vitaal Vebego
Binnen Vebego Facility Solutions stelden we een projectgroep Vitaliteit op om de mate van geluk en gezondheid binnen ons bedrijf te meten. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) in combinatie met de inzichten van HR vormden ons vertrekpunt. Dit maakte onder andere inzichtelijk:
- Wat Vebego nu op het gebied van vitaliteit aanbiedt
- Wat de medewerkers van dit aanbod gebruiken
- Waardoor medewerkers uitvallen op het werk
- Wat de medewerkers missen binnen het aanbod
- Wat de markt verder biedt op het gebied van vitaliteit
Met deze bevindingen zijn we aan de slag gegaan. Door verbetering van de communicatie en aanpassing van het aanbod verwachten we een verandering teweeg te brengen. Door zichtbaar te zijn en ambassadeurs aan te stellen creëren we draagvlak binnen de organisatie. Over zes maanden doen we weer een meting. Vervolgens kijken we wat onze inspanningen hebben opgeleverd.
De projectgroep is er in eerste instantie voor de interne organisatie. Als dienstverlener zitten we voornamelijk intern bij onze klanten. Het verbeteren van het welzijn van onze medewerkers heeft positieve invloed op onze prestaties bij de klant. Dit bevordert de samenwerking en dienstverlening. Het zou mooi zijn als we onze klanten dusdanig inspireren met onze vitaliteit dat zij dit zelf ook willen.
Conclusie
Het is essentieel dat jouw medewerkers goed in hun vel zitten. Voor zowel de toekomstbestendigheid van je bedrijf als het geluk en de gezondheid van je mensen. Door vitaliteit gaat het werknemersgeluk omhoog en neemt het verzuim af. Vitale collega’s zijn gelukkig.
In de rol als facilitair manager ben je verantwoordelijk voor dit welzijn. Laat voorbeeldgedrag zien en stimuleer jouw medewerkers om hier actief mee aan de slag te gaan. Voorzie ze hierin van voldoende middelen om stappen te maken.
Wil je weten hoe je jouw medewerkers bewust kunt maken van het thema vitaliteit? Of ben je op zoek naar meer praktische tips om gezond gedrag te stimuleren? Neem hier contact op. De experts uit onze projectgroep Vitaliteit staan voor je klaar. Samen bouwen we aan een vitaal bedrijf!
“ Vitaliteit is veel breder dan alleen sportief bezig zijn. Als ik gelukkig ben, dan ben ik vitaal!” – Maureen van den Berg (Projectmanager bij Vebego Facility Solutions en lid van de projectgroep Vitaliteit)