Wat zijn de voordelen van een groen dak voor bedrijven?

Wat zijn de voordelen van een groen dak voor bedrijven?

Wat zijn groene daken? 

Green rooftops, wel bekend als “groen dak” en “dakbegroeiing”, zijn platte of hellende daken met begroeiing. Een groen daksysteem bestaat uit meerdere lagen: een vegetatie- en groeimedium, een waterafstotend- en wortelafstotend systeemeen drainagesysteem en filterlaagDie termen zijn allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar wat hebben voor gevolgen en – nog belangrijker – wat zijn de voordelen? Onder andere bespaar je energie, maak je gebruik van een ruimte waar anders niks mee gebeurt en is het beter voor het milieu. 

Welke voordelen zijn er voor de organisatie?  

  1. Het plantenleven op dak kan het geluidsniveau en het energieverbruik van een gebouw verlagen. Groene daken zorgen voor een hoge geluidsabsorptie, waardoor de grond, planten en opgesloten luchtlagen kunnen dienen als een geluidwerende barrière.  
  2. Verbeterde isolatie. Groene daken kunnen door hun natuurlijke isolatie de jaarlijkse verwarmings- en koelingskosten (energiekosten) verlagen. De lagen van een groen dak helpen het interieur te isoleren, waardoor je minder afhankelijk bent van verwarming en airconditioning. Dus, last van slechte isolatie? Geen probleem, want een groen dak kan het energieverbruik verminderen als het gaat om zowel koeling in de zomer als verwarming in de winter!  
  3. In vergelijking met traditionele daksystemen hebben groene daken een langere levensduur. Dit komt doordat groene daken een bescherming zijn tegen barre weersomstandigheden en Uv-stralen. Daarom kunnen ze veel langer meegaan dan traditionele daken. 
  4. Groene oases. Groene daken zouden ook omgetoverd kunnen worden tot moestuinen waar groente en fruit gekweekt wordt. Lekker wat sla en tomaatjes van het dak plukken voor tijdens de lunch!  
  5. Last but not least, stel de tijd is gekomen dat je jouw bedrijf gaat verkopen, dan is een gebouw met green rooftop voordelig voor de verkoopbaarheid van het gebouw. Het laat namelijk zien dat het gebouw deel uitmaakt van de groene bouwbeweging, die kan dienen als een stimulans voor iemand die geïnteresseerd is in energiebesparende voordelen van ecologisch verantwoord zijn.  

Welke voordelen zijn er voor de omgeving? 

  1. Green rooftops zijn boven alles milieubewust. Naast het filteren van verontreinigende stoffen, absorbeert een groen dak regenwater in plaats van het naar de stoep of de onderliggende grond te laten stromen. Het regenwater dat wél het groendak verlaat, kan worden geoogst en opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld om het dak te irrigeren of voor gebruik binnen het gebouw.  
  2. Verbetering van de luchtkwaliteit. De vegetatie van het dak werkt als filtersysteem om lucht op te vangen die wordt vervuild met stofdeeltjes. Stofdeeltjes en smog zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen. Daarom zullen groene daken niet te heet zijn: hoe kouder, hoe minder stofdeeltjes en smog, hoe beter voor de luchtkwaliteit.  
  3. Gevolg hiervan is ook een verbetering van het welzijn van de mens. Nu blijkt dat niet enkel door verbeterde luchtkwaliteit het welzijn van de mens verbeterd. Ook hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat planten en tuinen, vooral in stedelijke gebieden, het fysieke, mentale en psychologische welzijn van mensen kunnen verbeteren. Zelfs als een groen dak enkel visueel door de ramen wordt ervaren, kunnen mensen minder stress hebben en geven zij daardoor betere werkprestaties.  

Je portemonnee zal het eerst even moeten voelen dat je hebt gekozen voor een green rooftop, voordat je er echt de voordelen van ondervindt. Groene daken zijn namelijk duurden dan traditionele daken en hebben voortdurende onderhoudsvereisten. Maar dit streep je weg tegen de lange termijn voordelen die jouw bedrijf en jullie omgeving zullen ondervinden wanneer je eenmaal een green rooftop hebt geïmplementeerd: the grass is always greener at the rooftop!