Wat doe jij met je afval?

Wat doe jij met je afval?

Circulaire economie  

Afval: we produceren er ontzettend veel van, maar wat kunnen we ermee doen? De woorden milieuvervuiling en broeikaseffect worden steeds vaker in één adem met afval genoemd en er moet iets gebeuren. Vandaar dat we werken richting een circulaire economie. Het idee van een circulaire economie is dat grondstoffen zo lang mogelijk in de economie gehouden worden, waarbij het hergebruiken van grondstoffen en producten op nummer één staat.  

Hergebruik jouw afval

Wil jij graag het idee van de circulaire economie steunen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk eens welk van de volgende tips jij kan toepassen.  

  1. Jouw kopje koffie. Wist je dat er veel winst behaald kan worden met het afval rondom jouw kopje koffie? Niet alleen het papieren of plastic bekertje waar je uit drinkt, maar ook wat achterblijft in het koffieapparaat. De oplossing is circulaire koffie, en daar lees je alles over in deze blogReturnity, onze zusteronderneming, heeft de hersens ook laten kraken en zij hebben duurzame (koffie)bekers op de markt gebracht. Ze bieden bedrijven bekers aan die na gebruik omgetoverd worden in bijvoorbeeld een schrijfblok. Lijkt dit jou wel wat? Returnity helpt je graag met een snelle omschakeling naar duurzame bekers.
  2. Plastic frisdrankflessen, bekertjes en verpakkingen. Plastic heeft een sterk effect op het milieu, het duurt namelijk heel lang voor het ontbindt en het tast natuurlijke bronnen aan. Je wilt deze afvalberg verminderen en wel door plastic flessen en verpakkingen te recyclen. Een leuk idee is om er een plantenbak van maken, dat fleurt ook nog eens het kantoor op. Snijd een fles in de juiste vorm en grootte dat jouw voorkeur heeft. Je kunt de fles ook nog schilderen en daarna is hij al klaar om er een plantje in te zetten. In plaats van een plant kan je er ook voor kiezen om een klein flesje te nemen en er bijvoorbeeld een pennenbakje van te maken.  
     
    Maar voordat je als een bezetene begint met het knippen van flessen, denk dan ook een tweede keer na of je de fles niet nog een aantal keer kan hergebruiken. Of nog beter: schaf een fles aan die niet van plastic is en die je continu kan bijvullen.  
  3. Deze tip is misschien het minst creatief, maar wel heel effectief. Weg met de losse prullenbakken bij elk bureau en tijd voor mooie recyclebakken! Om in het thema van de circulaire economie te blijven, kijk wel of je iemand anders blij kan maken met de prullenbakken die jij gaat vervangen. Breng ze bijvoorbeeld naar de kringloop, verkoop ze op internet of geef ze gratis weg. Schaf vervolgens een aantal recyclebakken aan. Zorg dat het duidelijk is in welke bak welk afval moet, denk aan plastic, GFT, papier en restafval. Je doet nu zelf niet iets speciaals met je afval, maar door het afval te scheiden zorg je er wel voor dat het op de juiste hoop terecht komt. Hierdoor kunnen mensen die er verstand van hebben er wél wat nuttigs mee doen.  
  4. Een laatste leuke tip: maak er een wedstrijd van! Je hebt ze vast wel eens langs de weg zien staan, de ‘blikvangers’. Op speelse wijze worden mensen gevraagd om hun afval hierin te gooien, in plaats van in de berm of op de weg. Je kunt op kantoor iets soortgelijks doen. Hang basketbalringen op boven de gaten van de prullenbak en daag jouw collega’s uit om raak te gooien. Afval scheiden is nog nooit zo leuk geweest!  

Zoek zelf vooral ook eens op wat je allemaal met jouw afval kunt of bedenk zelf een creatief idee! Verander vanaf nu jouw visie in ‘afval bestaat niet’.