LVO verduurzaamt haar onderwijsvastgoed door gezond binnenklimaat en energiebesparing

LVO verduurzaamt haar onderwijsvastgoed door gezond binnenklimaat en energiebesparing

Great work voor LVO

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), gemeente Horst aan de Maas en Vebego Facility Solutions hebben de handen ineengeslagen voor het project “Frisse Scholen”. In 2023 werd het originele plan afgerond: delen van het Bouwens van der Boijecollege en het Dendron College zijn voorzien van slimme en energiezuinige ventilatie- en verwarmingssystemen. Bij Dendron worden nu met resterend budget nog meer afdelingen verduurzaamd.

Mevrouw Por, rector van het Dendron College: “We hebben nu een veel gezonder binnenklimaat, onder andere in onze praktijkvleugel, én een lager energieverbruik én een lagere energierekening. Wij zijn heel tevreden over het verloop van het project, precies binnen de planning, en het eindresultaat.”

 

Onderwijsvastgoed verduurzamen: een kwestie van prioriteren, investeren en innoveren


 

DE VRAAG

Onderwijsvastgoed verduurzamen is in het kader van het Klimaatakkoord een noodzakelijke maar tegelijk uitdagende opgave voor veel schoolbesturen en gemeentes. Daarom ontwikkelden de PO-raad, VO-raad en de VNG in 2020 samen een routekaart voor scholen. Maar hoe rol je als school of scholengroep zo’n plan concreet uit zonder het primaire proces, de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs, te belasten?

 

DE OPLOSSING 

Eerst de financiën: LVO prioriteerde het onderwerp frisse scholen en reserveerde zelf een aanzienlijke som voor dit omvangrijke project. Het college van B&W van de gemeente Horst aan de Maas was ook bereid een flinke bijdrage te reserveren in haar onderwijshuisvestingsplan 2025-2029. De gemeenteraad dient dit eind dit jaar formeel nog te bekrachtigen. Daarnaast ontving zij een forse landelijke overheidssubsidie die zij aan LVO ter beschikking stelde.

Voor de aansturing van het project schakelden Het Bouwens en Dendron Vebego Facility Solutions in. Projectmanagers Simone Hendrikx en Sjoerd Houben bewaakten samen, als schakel tussen de stuurgroep van beide scholen en de aannemers, de voortgang van de werkzaamheden. De planning stelden ze samen met Hevo en de aannemer, Croonwolter&Dros op.

LinkedIn Contentposts (1)

 

 

 

Simone Hendrikx: “Om de lessen zo min mogelijk te verstoren, is de aannemer al in de zomervakantie begonnen. Daarna hebben we de medewerkers van beide scholen onder andere via presentaties op de hoogte gehouden van de planning. De voortgang hebben we bewaakt aan de hand van GOKIT, dat staat voor Geld, Organisatie, Kwaliteit, Informatie en Tijd.”

 

 

 

In zes maanden tijd zijn deze slimme en duurzame aanpassingen aan de gebouwen gedaan:

  • Bestaande cv-ketels zijn vervangen door energiezuinige HR107 ketels;
  • Een luchtbehandelingskast (LBK) met warmteterugwinning (WTW) voorziet de praktijklokalen van de benodigde ventilatie en gekoelde lucht;
  • In het hoofdgebouw is een WTW-comfort unit geplaatst in de verlaagde plafonds die frisse lucht inblaast en lucht afzuigt;
  • Op het dak is een warmtepomp geplaatst die het gekoelde en verwarmingswater levert voor de WTW-units;
  • Per aangesloten lokaal is een energieregistratie- en bewakingssysteem ingeregeld met een rapportagefunctie met dag, week en jaar.

 

HET RESULTAAT

In de gerenoveerde gebouwdelen is de luchtkwaliteit sterk verbeterd. De temperatuur wordt geregeld op basis van een CO2-regeling en vraag gestuurde luchthoeveelheidsregeling. De CO2-waarden in de lokalen blijven zo de hele dag door perfect. Tegelijkertijd is het rendement van de installatie voor warmteopwekking verbeterd en de CO2-uitstoot gereduceerd. Alle doelen van de sectorale routekaart zijn gerealiseerd terwijl docenten en leerlingen nauwelijks hinder ondervonden.

LinkedIn Contentposts (1)

 

 

Simone: De gebruikers van gerenoveerde bouwdelen zijn heel tevreden. Beter nog: nu wil iedereen het! Met budget dat van het originele project nog over was, pakken we daarom in het Dendron College nog meer bouwdelen aan. Die renovatie ronden we voor de zomervakantie af. Uiteraard houden we hierbij rekening met de eindexamens.”

 

 

 

TOE AAN DE NEXT STEP BINNEN JOUW ORGANISATIE?

Contacteer hier onze business consultants die je meer kunnen vertellen over onze oplossingen!