Het anderhalvemeterkantoor bestaat alleen op papier

Het anderhalvemeterkantoor bestaat alleen op papier

Thuiswerken wordt het nieuwe normaal. Maar dat betekent nog niet dat de sloophamer in het kantoor kan. Een gezamenlijke werkplek blijft cruciaal voor elke organisatie waarin mensen samenwerken. Thuiswerken heeft voordelen, maar we missen informeel contact. De brainstorm met het projectteam. Dat ommetje na de lunch met collega’s van een andere afdeling. Vandaar dat we terug willen, terug móeten, naar kantoor.
En of dat nu vanaf 20 mei is of later, het kan alleen onder een absolute voorwaarde: veilig. Welkom in het anderhalvemeterkantoor.

Het anderehalvemeterkantoor

‘We zien dat naarmate het beter gaat op de ic’s, meer klanten nadenken over een terugkeer. Maar zolang er nog geen RIVM-richtlijnen zijn en overheidsprotocollen, kun je alleen maar met scenario’s werken’, zegt Karoline de Koning van Vebego Facility Solutions Facility Management. ‘Vaak gaan die uit van geleidelijke opschaling, van 20, 30, 40 procent van de werknemers. Voorop staat daarin dat je als werkgever een schone, veilige werkomgeving moet bieden.’ 


Customer journey als puzzel

De Koning schetst een customer journey die meteen duidelijk maakt wat een puzzel die veilige terugkeer is: dat begint al met de reis van huis naar werk. Hoe loods je iedereen veilig door de parkeergarage en fietsenstalling? Langs de ingangspoortjes, in de lift, waarin plek is voor misschien twee mensen. ‘Met de ruggen naar elkaar: je komt dus continu dilemma’s tegen hoe je al het verkeer stroomlijnt. Telkens kom je nieuwe contactmomenten tegen, zoals de RIVM die noemt, waarvoor je iets moet bedenken. We werken nu – in een belangeloos initiatief – samen met zo’n 30 branchegenoten en kennis- en mediapartners aan een platform om de dilemma’s die de anderhalvemeteromgeving oplevert op te lossen, ook op de langere termijn.Meer lezen over de bevindingen? Lees dan het artikel op de website van MT.