De voordelen van overstappen op groen schoonmaken

De voordelen van overstappen op groen schoonmaken

Steeds meer bedrijven richten zich op het creëren van veiligere, milieuvriendelijkere oplossingen die boven alles de werkzaamheden van facility managers efficiënter maken. Bedrijven worden zich steeds bewuster van de omvang van hun impact op het milieu, met als gevolg een grotere inzet voor het implementeren van duurzame praktijken. ‘De planeet redden’ is niet langer beperkt tot activiteiten als recycling, hernieuwbare energie of zelfs elektrische voertuigen. Ook de kleinere verbeteringen kunnen grote impact hebben op de algehele milieuvriendelijkheid van een organisatie. Overigens zijn veel chemische bedrijven de afgelopen jaren op de groene trein gesprongen en bieden daardoor tal aan milieuvriendelijke en veiligere producten aan voor reinigingsoplossingen op werkplekken, commerciële gebouwen en openbare voorzieningen. In deze blog nemen we je mee in recentelijke ontwikkelingen op het gebeid van groen schoonmaken en leggen we uit wat de voordelen kunnen zijn voor jouw organisatie.

Waarom schoonmaken groen moet worden

Nog maar tien jaar geleden was voor vrijwel alles een schoonmaakmiddel. Je had glasreinigers, oplossingen voor het reinigen van vaste oppervlakken en vloeren, toiletreinigers, ontsmettingsmiddelen, geurverspreiders, enz. Bij één faciliteit werden soms meer dan een dozijn reinigingsmiddelen gebruikt. Tegenwoordig zien we een nieuwe samenstelling van chemicaliën waarbij een of twee reinigingsmiddelen effectief op meerdere oppervlakken kunnen worden gebruikt, in plaats van acht of negen verschillende producten. Dit is niet alleen een goed voorteken voor facility managers met krappere budgetten die wel het hoogste niveau van schoon willen naleven met minder chemicaliën, maar het is ook een aanwinst voor het milieu door de vermindering aan veelal plastic flessen met vele chemicaliën.

Trend in duurzame materialen

Niet alleen chemische producten hebben de afgelopen jaren een make-over gekregen. Zo hebben ook vloeren de trends op het gebied van duurzaam en milieu gevolgd. Neem Terrazzo-vloeren; deze veelzijdige vloer, een mix van cement en verschillende toeslagstoffen, ziet eruit als gepolijste steen of marmer en wordt vaak gebruikt in kantoorgebouwen, scholen en zorginstellingen. Jarenlang werden chemische vloerafwerkingsmiddelen op terrazzo gebruikt om de glans en duurzaamheid te verbeteren. Maar recentelijk zien bouwexploitanten af van deze chemische afwerkingen en laten ze het terrazzo kaal, of voegen ze slechts een of twee keer per jaar een dunne laag afdichtmiddel op waterbasis toe ter bescherming. Dit vereist minder arbeid en maakt bovendien de vloeren makkelijker te onderhouden. Daarnaast zijn andere gemakkelijk te onderhouden vloeropties, zoals luxe vinyltegels en keramische tegels die eruitzien als hout, in de mode geraakt vanwege hun gemakkelijke reiniging en lage onderhoud, waardoor de noodzaak voor dure chemische middelen, evenals de bijkomende hoeveelheid arbeid, wordt geëlimineerd.

De voordelen van groene reiniging

Groene schoonmaakpraktijken gaan verder dan voldoen aan vereisten en milieuvoorschriften. Tegenwoordig zijn groene reinigingsmiddelen een meer gangbare oplossing geworden voor veel faciliteiten die meer moeten doen met minder - minder arbeid vanwege personeelstekorten en minder financiering voor uitgebreide schoonmaakprogramma's. Andere voordelen zijn onder meer:

Kosten efficiëntie

Veel van de groene reinigingsmiddelen zijn tegenwoordig geconcentreerd en kunnen gemakkelijk worden verdund. Eén reiniger doet nu het werk van drie verschillende producten.

Vermindering trainingskosten

Werknemers moeten goed worden opgeleid om elke chemische reiniger veilig en effectief te gebruiken. Omdat er minder chemicaliën zijn, moeten werknemers worden getraind in een paar schoonmaakproducten in plaats van tientallen.

Verbeterde luchtkwaliteit en veiligheid binnenshuis

Een klein aantal chemische reinigingsmiddelen dat per vierkante meter wordt gebruikt, betekent een algeheel veiliger binnenmilieu, vrij van overmatige geuren en dampen die bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis. Overigens blijkt dat bedrijven die groen-gecertificeerde reinigingsprogramma's implementeren met producten die weinig of geen restgeuren of chemische geuren bevatten, aangeven dat de bewoners zich prettiger voelen in hun werkomgeving. Nu groenere schoonmaakproducten steeds populairder worden, begrijpen mensen dat de omgeving schoon kan zijn zonder naar chemicaliën te ruiken. Met name in omgevingen met gevoelige bewoners, zoals scholen, ziekenhuizen en seniorenwoningen is een algehele goede luchtkwaliteit zeer van belang.

Hoe is groene chemie is verbeterd

Jaren geleden waren groene schoonmaakmiddelen duurder en minder effectief omdat minder fabrikanten op de hoogte waren van hoe chemicaliën hetzelfde hygiënische effect kunnen hebben zonder de schadelijke stoffen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren groene chemie enorm zien verbeteren. Nu grote chemische fabrikanten de overstap maken van de standaardchemie naar meer groen-gecertificeerde producten, zijn deze reinigingsmiddelen nu in overvloed aanwezig, waardoor de kosten laag en concurrerend blijven met traditionele oplossingen. Elk schoonmaakproduct met het label "groen" moet worden gecertificeerd door onafhankelijke partijen zoals EU Ecolabel en Ecologo, die intensieve tests uitvoeren op producten met een groen label om ervoor te zorgen dat de gebruikte chemicaliën niet gevaarlijk zijn voor mens of milieu.

De toekomst lijkt groen

Bedrijven erkennen al snel dat groenere, innovatievere en milieuvriendelijkere schoonmaakprogramma's niet alleen duurzamer zijn, maar ook kosteneffectiever en efficiënter. De groene industrie zal blijven groeien en zich aanpassen en bedrijven en faciliteiten die vandaag groenere schoonmaakprogramma's toepassen, zorgen voor een gezondere omgeving voor werknemers, het publiek en misschien zelfs voor een nog groener resultaat voor morgen. Meer weten over vergroening en hoe je dit kan realiseren voor jouw organisatie? Lees dan ook onze blog over waarom groene gebouwen meer zijn dan alleen goed voor het milieu.

Lees meer