Wat is de impact van drones binnen Facility Management?
Wat zijn drones?
Drones zijn vliegtuigen zonder menselijke piloot aan boord, daarom worden ze ook wel onbemande luchtvaartuigen genoemd. Ze worden over het algemeen op afstand bediend, maar de mogelijkheid is er ook om de drones autonoom te laten vliegen, handig en efficiënt voor bedrijven! Drones dragen meestal camera’s en geven zo de mogelijkheid om gegevens te verzamelen en inspecties uit te voeren op grote hoogtes, over lange afstanden en op gevaarlijke en moeilijke bereikbare plekken.
Wat zijn de voordelen van drones in FM?
Tot op heden werd het gebruik van drones vooral gebruikt door mensen die dit zagen als een hobby. Maar door het gemak waarmee drones de lucht in gaan, het besturingssysteem en de mogelijkheid om spectaculaire video’s te maken, zullen ze in een rap tempo straks ook gebruikt worden voor commerciële doeleinden. In Facility Management kunnen drones gebruikt worden voor onder andere het verhogen van productiviteit, efficiëntie en veiligheid. Ze kunnen inspecties uitvoeren op plekken waar de medewerkers zelf weinig zicht op hebben. Een aantal belangrijke voordelen:
- Kort en simpel is het eerste voordeel van drones: de snelheid waarmee gegevens verzameld worden. Drones kunnen sneller en makkelijker op de meeste locaties ter plaatse zijn dan mensen dat kunnen. De data die zij verzamelen krijg jij ook meteen binnen, waardoor je gelijk aan de slag kunt met het analyseren.
- Bewakingscamera's op bedrijventerreinen. Drones zijn erg geschikt voor beveiliging en om de omgeving in de gaten te houden. Nadruk ligt hierbij op het gebouw zelf, en niet je medewerkers natuurlijk! Maar drones kunnen automatisch reageren op bepaalde sensoren, zoals brand of inbraak.
- Het grootste voordeel is er voor het gebouwbeheer. Drones kunnen (voor)inspectie uitvoeren door luchtonderzoeken. Is er sprake van een beginnende lekkage? Dan kunnen drones dit detecteren, voordat het ernstig wordt en het de binnenkant van een gebouw beschadigd. Dit kan gebeuren zonder menselijke interactie en tegen lage kosten. Je hoeft geen hoogwerkers in te huren of steigers op te zetten, dit bespaart tijd en geld. En op het moment dat het ernstig wordt en er wél mankracht aan te pas moet komen, kan de technische dienst direct aan de slag, omdat ze al over de juiste voorinformatie beschikken.
- Een voordeel dat bij deze inspectie aansluit: een drone kan video’s opnemen, die je vervolgens kunt opslaan. Als je deze vlucht eens in de week of maand herhaald, kun je de resultaten naast elkaar leggen. Erg handig om te zien of je daken en gevels verslechteren, of dat ze er hetzelfde uit zien en jij je geen zorgen hoeft te maken. Hierbij komt ook dat drones door weer en wind gebruikt worden en dus niet afhankelijk zijn van weersomstandigheden, en ook geen extra bescherming nodig hebben als het gaat om gevaarlijke stoffen.
Drones ter ondersteuning, geen vervanging
Terwijl drones schade kunnen identificeren, gebouwen in kaart kunnen brengen en kunnen helpen bij beveiliging, zullen zij menselijk arbeid niet volledig vervangen. Verwacht eerder dat technologie, bij deze specifiek drones, geautomatiseerde processen en workflows efficiënter kunnen maken. Mensen zullen nog steeds verantwoordelijk zijn voor preventieve maatregelen. Alleen in plaats van mensen te sturen om inspecties te doen, nemen drones foto’s of video opnamen en heb je de juiste informatie binnen no-time in handen!