Hoe voorkom je voedselverspilling op de werkvloer?

Hoe voorkom je voedselverspilling op de werkvloer?

Voedselverspilling blijft een hot topic. Niet zo gek ook, want per jaar gooien wij met zijn allen heel wat voeding weg. Per persoon gooiden we in 2019 ruim 34,4 kilo eten weg! Gelukkig is dit wel bijna 7 kilo minder dan in 2016. Door actief bezig te zijn met minder voedselverspilling blijven we op koers liggen om de voedselverspilling te halveren in 2030Niet alleen huishoudens zijn verantwoordelijk voor de grote hoeveelheden voedselverspilling, ook bedrijven kunnen een belangrijk steentje bijdragen om dit te verminderen. 

Kleine veranderingen zorgen op lange termijn voor véél minder verspilling! We hebben een aantal tips om voedselverspilling bij jou op kantoor tegen te gaan en om een positieve bijdrage te leveren aan klimaat:  

1. Minder vlees in de kantine 

40% van de klimaatbelasting wordt veroorzaakt door vlees. In Nederland eten we jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon. Wil je 1 kilo vlees produceren, dan heb je daar 5 kilo plantaardig voedsel voor nodig. Je hebt geen vlees nodig om gezond te kunnen eten. Veel mensen maken zich zorgen dat wanneer ze geen vlees eten, ze te weinig eiwitten binnen krijgen. Sommige mensen denken zelfs dat ze “niet zonder vlees kunnen”. De kans is groot dat medewerkers gaan klagen als vlees ineens wordt vervangen door plantaardige opties. Zorg dus voor een goede overgang van vlees naar vegetarisch. 

Hoe integreer je minder vlees eten bij jou op kantoor? 
Zorg dat er voldoende alternatieven beschikbaar zijn voor vlees(waren). Denk aan hummus, pindakaas, gegrilde groenten, avocado, vegetarische vleesvervangers en geitenkaas. Naast brood met beleg, zijn er eindeloze andere plantaardige opties om als lunch te serveren op kantoor. Verse soepen vallen altijd goed in de smaak, net zoals pasta met groente en pesto of wraps met hummus, avocado, tomaat en feta. 

2. Op maat inkopen 

Klakkeloos producten inkopen, het is dagelijkse kost bij bedrijven. Er wordt niet genoeg nagedacht over de hoeveelheid houdbare en verse producten die worden ingekocht. Er zijn bij bedrijven altijd populaire voedingsmiddelen en minder populaire. Zorg ervoor dat de inkoop daarop wordt ingericht. 

Hoe integreer je een betere inkoop bij jou op kantoor?  
Welke producten gaan er altijd op? Welke producten blijven er altijd liggen? Ga na of er producten kunnen worden geschrapt. Het is ook belangrijk dat de voorraadbeheer goed wordt bijgehouden. Een goede tip om de populariteit van voedingsmiddelen bij te houden is door ze de eerste keer in een kleine hoeveelheid in te kopen. Zo voorkom je dat je onnodig veel weggooit van het product. Vergeet ook niet dat wanneer je verse producten inkoopt, de op = op regel helemaal niet gek is om in te voeren in de bedrijfskantine. Zorg in ieder geval dat er nog genoeg houdbare producten zijn om van te nuttigen. 


3. Maak van FiFo je grootste vriend 

Elk bedrijf dat werkt met voedsel moet zijn voorraadkast indelen volgens de FiFo methode. FiFo betekent First In First Out. Dit betekent dat je zorgt dat de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan liggen en de producten met de langste houdbaarheidsdatum achterin liggen. Zo hoef je nooit producten weg te gooien die onopgemerkt achterin liggen.  

Hoe integreer je FiFo bij jou op kantoor?
Dit zou natuurlijk al deel uit moeten maken van de werkzaamheden. Is dit niet zo, zorg er dan voor dat dit zo snel mogelijk wordt opgepakt. Stel iemand verantwoordelijk voor deze taak. Eén keer met de bezem door de koelkast en voorraadkast en je hebt er voor een zeer lange tijd profijt van. Zorg dat er gecontroleerd wordt of nieuwe producten ook meteen volgens de FiFo methode worden aangevuld.  

4. Werk met standaardmenuen kleinere porties 

Het meeste voedsel op werk wordt weggegooid omdat er te veel wordt opgeschept of de doordat de porties te groot zijn. Er wordt ook vaak te veel keuze gegeven, waardoor lang niet alle producten of maaltijden gekozen en genuttigd worden. Zonde om op deze manier zoveel voeding te verspillen. 

Hoe integreer je standaardmenu’s en kleine porties bij jou op kantoor? 
Wanneer je tijdens elke lunchbreak maaltijden aanbiedt van vaste portiegrootte, maak deze dan kleiner. Een werknemer kan beter een extra boterham pakken dan eten weggooien. Rouleer dagelijks met de soorten maaltijden. In plaats van 5 soorten maaltijden aanbieden bied je er 3 aan per dag. Er kunnen ook maaltijden gemaakt worden van “restjes”, maak bijvoorbeeld een soep van groente wat is overgebleven.  
 

Conclusie 

Voedselverspilling verminderen is niet alleen beter voor het milieu, het is ook beter voor de portemonnee. Elk jaar wordt er in Nederland voor ongeveer 4,4 miljard euro aan vermijdbaar voedsel weggegooid. Als we met zijn allen bewuster omgaan met ons voedsel verminderen we de druk op water, land en klimaat. Voor al het voedsel dat verwerkt moet worden is ontzettend veel water nodig. Als facility manager kun je een grote impact hebben op de voedselverspilling vanuit jouw organisatie! We moeten goed omgaan met ons voedsel als we onze planeet met respect willen behandelen.