Wat voor voordelen brengt verduurzaming met zich mee?

Wat voor voordelen brengt verduurzaming met zich mee?

Kenmerken van een duurzaam gebouw 

Wat verstaan we onder een duurzaam gebouw? Dit is een breed begrip en het is dan ook lastig dit in één zin uit te leggen. Kort gezegd houdt een duurzaam gebouw rekening met de effecten op het milieu; het omvat alles rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen, het creëren van een gezonde en veilige omgeving en toekomstgerichtheid.  

We gaan met de huidige maatschappij richting een energieneutraal bestaan in 2050, zo kondigt de Nederlandse overheid aan. Kantoren zijn sinds 2008 al verplicht om bij het verhuren of verkopen van vastgoed een energielabel toe te voegen, en per 1 januari 2023 zal elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C moeten hebben. Wat houdt dit in? Energielabel C betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Lees hier meer over Energielabel C en hoe je in enkel vier stappen dit label kan verkrijgen. Want wat gebeurt er als jouw pand hier niet aan voldoet? Dat wil je liever niet riskeren, dan mag jouw pand namelijk vanaf deze datum niet meer als kantoor gebruikt worden. 

Voordelen van verduurzaming 

Een kantoor vol met stijlvol meubilair en duurzame producten die ook nog eens goed zijn voor het milieu, dat klinkt toch als muziek in de oren? De redenen en voordelen om jouw pand of kantoor duurzamer in te gaan richten stapelen zich op en wij zetten er een aantal op een rijtje.  

  • Een duurzaam imago creëren. Door het gebruik van milieuvriendelijke producten aan de binnen- én buitenkant van je pand of kantoor toon je aan duurzaam bezig te zijn. Duurzame producten zijn milieuvriendelijker en er wordt beter gelet op het grondstof- en energieverbruik en mensenrechten. Door dit soort producten bewust te gebruiken, straal je uit dat jij bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen, waardoor je een ideaal voorbeeld wordt voor de rest van de maatschappij!   
  • Vastgoedwaarde. Duurzaam bouwen en inrichten is alleen al een must doordat de waarde langer behouden wordt en meer huuropbrengsten oplevert. Natuurlijk zul je eerst moeten investeren, voordat de verhuurbaarheid kan toenemen en je kosten kan gaan besparen, maar op lange termijn zul je alleen maar winnen. Een duurzame inrichting zal namelijk langer mee gaan dan jouw kantoorinrichting van nu, waardoor je langer kunt genieten van dezelfde kantoormeubelen!   
  • Lage exploitatiekosten. Alle kosten die voortkomen uit het bezit of het in gebruik hebben van onroerend goed, vallen onder exploitatiekosten. Denk aan energie- en onderhoudskosten, deze zullen allemaal lager uitvallen in duurzame gebouwen. Stap bijvoorbeeld over van TL-verlichting op dynamisch licht en bespaar tot 65% aan energie, waardoor ze ook weer langer mee gaan!  

Maak gebruikers enthousiast  

Veel kantooreigenaren gaan ervanuit dat de gebruikers van hun gebouw naar de laagste prijs kijken. Logisch! Maar dit hoeft niet zo te zijn. Als jij een hogere huurprijs kan compenseren met onder andere lagere exploitatiekosten, een fijne en comfortabele werkomgeving en een hogere vastgoedwaarde, dan vorm je ook een totaalplaatje waardoor de kosten onder de streep uiteindelijk toch lager uitvallen!  Zolang jij zelf enthousiast bent, is het ook veel makkelijker dit overtuigend over te brengen.  

Tip: Maak niet altijd beslissingen met het oog op nu, maar kijk ook naar de lange termijn: het is 9 van de 10 keer de moeite waard om nu in iets te investeren, waar je later profijt van hebt.