Waarom groene gebouwen meer zijn dan alleen goed voor het milieu + 4 stappen naar duurzamere gebouwen

Waarom groene gebouwen meer zijn dan alleen goed voor het milieu + 4 stappen naar duurzamere gebouwen

‘Vergroenen’- het proces om gebouwen en systemen milieuvriendelijker te maken. Een hot topic waar in bijna elk aspect van ons leven over wordt gesproken. Van het voedsel dat we eten, tot de auto's die we rijden, vergroenen is een concept waar we niet meer aan kunnen ontsnappen. Deze verschuiving naar groen gaat verder dan wát we doen, maar heeft ook betrekking op wáár we het doen. Gebouwen en faciliteiten verbruiken veel energie om draaiende te blijven. Hoewel organisaties en overheid instanties aandringen op duurzamere gebouwen en nieuwbouw, is dit geen verklaring voor de miljoenen oudere gebouwen die nog steeds worden gebruikt. Als het gaat om vergroenen, gaat het niet alleen om het milieu te sparen. Zo zijn er aanzienlijke zakelijke gevolgen voor duurzamer facility management en voor het omzetten naar groene gebouwen. In deze blog bespreken we de voordelen van groene gebouwen voor het milieu én jouw organisatie.

Wat zijn groene gebouwen?

Een groen gebouw is elk gebouw dat negatieve effecten vermindert en een positieve of neutrale impact heeft op het klimaat en ons milieu. Dit kan gebeuren in het ontwerp, de constructie of de exploitatie van het gebouw. Hoewel de term groene gebouwen voor het eerst werd gebruikt in 1998, zijn ze in de praktijk de laatste jaren echt op stoom gekomen.

Voordelen van duurzame gebouwen

Duurzame gebouwen zijn meer dan alleen goed voor ijskappen en pandaberen. Ze kunnen bedrijfsvoering en energiekosten drastisch verlagen. Zelfs kleine projecten, zoals het vervangen van lampen door energiezuinige lampen, kunnen elk jaar honderden euro’s besparen. Ook in duurzame gebouwen wordt de gezondheid en het welzijn van bewoners en personeel verbeterd. Een betere luchtkwaliteit binnenshuis kan helpen om ziekteverzuim te verminderen en zelfs de productiviteit te verbeteren. Dit geldt niet alleen voor huurders en klanten, maar ook voor gebouwbeheerders die dagelijks in de gebouwen werken. Een meer gefocust team zal productiever en attenter zijn, de operationele efficiëntie verbeteren en de risico's verminderen.

Eenvoudige stappen naar duurzame activiteiten

Er zijn enkele eenvoudige stappen die gebouwbeheerders kunnen nemen om duurzame processen in gebouwen te implementeren. Op den duur zal dit ook helpen om geld te besparen, de gebruikerservaring te verbeteren en de waarde van uw gebouwen te verhogen.

1. Houd het energieverbruik bij aan de hand van historische gegevens

Om te weten hoe gebouwen verbeterd kunnen worden is het belangrijk om te begrijpen wat gebouwen nu verbruiken. Zodra een basis verbruik vastgesteld kan worden, kun je deze vergelijken met eerdere energierekeningen om veranderingen in de loop van de tijd te begrijpen.

2. Blijf op de hoogte van preventief onderhoud in uw gebouwen

Proactief onderhoud is van cruciaal belang om organisaties optimaal te laten presteren. Daarnaast zorgt het voor een langere levensduur van organisaties en voorkom je dat er plotselinge en onverwachte gaten in budgetten komen.

3. Pak uitgestelde onderhoudsprojecten aan

Naarmate de lijst met uitgesteld onderhoud groeit, kan dit zijn tol eisen van de staat en prestaties van gebouwen. Het hebben van actuele conditie- en risicogegevens kan hierbij helpen kapitaalbudgetten voor faciliteiten op te bouwen die de kwaliteit zullen verbeteren en risico’s verlagen.

4. Upgrade faciliteiten en gebouwen met energie-efficiëntie in het achterhoofd

Naarmate faciliteiten en bedrijfsmiddelen ouder worden, hebben ze meer energie nodig om te functioneren. Ook ontstaan er efficiëntere producten. Kijkend naar de energie-efficiëntie die is behaald met verschillende projecten rondom gebouwen, kan dit helpen een rendement op de investering te genereren dat benodigde investeringen helpt rechtvaardigen.

Zelf vergroenen?

Groen gaan gaat niet alleen over het redden van de planeet. Het kan een grote impact hebben op de kwaliteit en waarde van uw gebouwen. Hoewel het investeringen vergt, kunt u met de juiste gegevens en een goede planning beginnen met het implementeren van duurzamere projecten en operaties. Weten welke stappen uw organisatie kan nemen naar een groener gebouw? Bekijk dan onze diensten over verduurzaming!

Meer informatie?