5G gaat onze manier van werken op zijn kop zetten

5G gaat onze manier van werken op zijn kop zetten

Dit jaar zijn er in veel landen en bij veel bedrijven proeven geweest met 5G. Een technologie kunnen we het niet echt noemen, want 5G is eigenlijk een term voor de volgende generatie internet. Sneller internet die we door het upgraden van mobiele netwerken, satellieten en kabels kunnen bereiken. Het komende jaar kunnen we de eerste 5G-proof apparaten op de markt verwachten, zoals de nieuwe OnePlus smartphone van Google. En ook op kantoor groeit de behoefte aan sneller internet meer, zeker als je kijkt naar het groeiende aantal 'afstandswerkers' en flexwerkers. Zij hebben een perfecte verbinding met het kantoor en hun collega's nodig als ze op afstand aan het werk zijn. Los van snel internetten, wat levert 5G ons straks op? 

Betere communicatie

Op werk communiceer je heel de dag door: telefoontjes, mailtjes, videocalls, messaging-apps, social media, websites en ga zo maar door, wisselen elkaar af. Met sneller internet kunnen we in hogere resolutie videobellen, sneller mailtjes versturen en is het straks ondenkbaar dat je tijdens een zakelijke presentatie voor het bestuur moet wachten tot een gestreamde video geladen is. 

Nóg slimmere kunstmatige intelligentie

Simpel gezegd gaan 5G-netwerken en kunstmatige intelligentie elkaar versterken. Machines zullen straks sneller leren. Door de opkomst van de spraak-assistenten als Siri en Alexa zullen onze zoekopdrachten in 2020 voor de helft gesproken zijn. En 30% daarvan helemaal zonder scherm. De informatie die we straks teruggekoppeld krijgen van zulke assistenten zal alleen maar betrouwbaarder worden, omdat ze in kortere tijd meer informatie kunnen vertalen. Kunstmatige intelligentie gaat onze chatbots, die bij steeds meer bedrijven werkzaamheden overnemen, de komende tijd ook aanzienlijk verbeteren. 

“In 2020 zal de helft van onze zoekopdrachten gesproken zijn.”


Internet of Things

Slimme apparaten veranderen de manier waarop we werken: van het op afstand beheren van productie en ruimtebeheer tot het zorgen voor versnelde interne en externe processen (zoals het versneld leveren aan klanten of het monitoren van productiviteit). Bij de ontwikkeling van het 5G-netwerk is de connectiviteit voor IoT een belangrijk onderdeel: er kunnen een miljoen apparaten per vierkante kilometer worden aangesloten! IoT en kunstmatige intelligentie worden steeds meer en breder toegepast en zorgen voor meer innovatie, groei en hogere productiviteit. 

Leukere meetings

Vaak zijn vergaderingen een 'moetje' en dut je tijdens die saaie (video)besprekingen te vaak weg. Managers proberen uit alle macht meetings leuker, interactiever en effectiever te maken. We zien nieuwe technologieën komen die onze vergaderingen leuker en spannender moeten maken: virtual reality en augmented reality zullen door supersnel 5G beter werken en meer 'gemeengoed' worden. 

Voor IT'ers: 'network slicing'

Kort door de bocht kan 5G ervoor zorgen dat een deel van een digitale service afgeschermd kan worden. Zo kunnen bijvoorbeeld belangrijke videogespreken 'geïsoleerd' worden, waardoor ander verkeer de verbinding niet kan hinderen. Goed voor communicatie, maar ook voor digitale veiligheid! Eigelijk reserveert een aanbieder specifieke onderdelen (ofwel 'slices') van de netwerkcapaciteit voor een specifieke klant. En dat zal de kwaliteit van de netwerkservice alleen maar ten goede komen. En thuis kun je straks dus ook ongestoord Netflixen of gamen met de beste kwaliteit 5G.