Alles wat je moet weten over een gedeelde werkplek

Alles wat je moet weten over een gedeelde werkplek

Wat zijn gedeelde werkplekken? 

Gedeelde werkplekken zijn grote, open ruimtes waar eigen medewerkers kunnen werken of ze worden verhuurd voor extern gebruik. Het wordt voor werknemers en ZZP’ers makkelijk gemaakt om overal hun werk te kunnen doen. Ze kunnen gebruik maken van het benodigde netwerk en de andere faciliteiten.  

De 4 voordelen van een gedeelde werkplek 

  1. Productiviteit
    Ongestoord werken speelt een grote rol in je productiviteit. Er is niemand die zomaar aan je bureau komt staan om je vragen te stellen. Bij een gedeelde werkplek word je omgeven door andere medewerkers en zien werken, doet werken. Bovendien helpt de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van alle voorzieningen ook om je productiviteit te verhogen.  


  2. Community/netwerken 
    Met gedeelde werkplekken werk je alleen, maar bén je niet alleen. Een gedeelde werkplek biedt de ideale manier om je netwerk uit te breiden. Als je regelmatig naar eenzelfde gedeelde werkplek gaat kom je dezelfde mensen vaker tegen, waardoor je gemakkelijker een band op bouwt.

  3. Flexibiliteit 
    Gedeelde werkplekken geven je de mogelijkheid overal je werk te kunnen doen. Je logt in en je beschikt over de nodige informatie. Doordat je altijd bij deze informatie kunt is het gemakkelijker om ook thuis te werken.

  4. Balans tussen privé en werk 
    Als je alleen vanuit huis werkt, is het moeilijker om te bepalen wanneer je werkdag voorbij is. Tussen het werk door doe je nog een was en ruim je de vaatwasser uit. Deze afleiding kan ervoor zorgen dat je voor je gevoel nog niet genoeg aan je werk hebt gedaan waardoor je nog niet mag ontspannen. Door naar een gedeelde werkplek te gaan kom je meteen in de werkstemming. Thuiskomen van je werkplek geeft je dan ook echt het gevoel dat je werkdag voorbij is.  

De 4 nadelen van een gedeelde werkplek  

  1. Minder persoonlijk 
    Als je steeds ergens anders zit, kan niet echt een "eigen" werkplek gecreëerd worden. Er is geen vaste plek met vaste collega's, waar jij misschien juist veel waarde aan hecht. Je zult minder snel een band opbouwen met collega's die je niet dagelijks ziet.
     
  2. Afleidingen 
    Bij de voordelen van een gedeelde werkplek staat productiviteit beschreven, maar dit geldt niet voor iedereen. Voor de een kan het voor focus en inspiratie zorgen, voor anderen zitten gedeelde werkplekken vol met afleiding. Des te meer je bereid bent te betalen, des te hoger de kwaliteit van de werkplek zal zijn. Hier vind je vaak een mooie balans tussen verschillende soorten werkruimtes. 

  3. Gebrek aan privacy 
    Privacy is voor veel mensen de dealbreaker. Op hoog niveau privacy verzorgen is moeilijk te bereiken op een gedeelde werkplek. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van glas om veel licht binnen te laten en het zorgt voor een open gevoel. Maar bij het voeren van vertrouwelijke gesprekken bestaat het risico dat je dit moeilijk privé kunt doen. Als dit belangrijk voor je is, zoek dan een ruimte waar je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld een vergaderruimte.  

  4. Geluidsoverlast
    Flexibele werkplekken hebben als nadeel dat ze geluidsoverlast met zich meebrengen. Ze hebben een slechte akoestiek door de open werkruimtes. Als gevolg is het moeilijker om je te kunnen concentreren en kun je geregeld gestoord worden door de andere gebruikers van de werkplek.

Wat kun je hieruit leren voor jouw kantoor? 

Gedeelde werkplekken brengen zowel voor-als nadelen met zich mee. Bedenk als facility manager welke punten voor jou belangrijk zijn en hoe je hiermee om kunt gaan binnen jouw bedrijf. Flexibiliteit bieden aan je medewerkers verhoogt de productiviteit en dat is iets wat voor zowel werkgever als werknemer ten goede komt. Meer weten over de opties voor huisvesting? Onze experts denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op