Toekomstbestendig beheer: Hoe gebouwautomatisering facilitair management verandert
Als facilitair manager zorg jij dat iedereen in het pand altijd gebruik kan maken van de juiste faciliteiten. Stel dat het gebouw je ondersteunt in je dagelijkse werkzaamheden. Welke mogelijkheden biedt dit jou in je dienstverlening?
Met gebouwautomatisering reageert het kantoorpand op de behoeften van zijn gebruikers zonder menselijke tussenkomst. Zo past de verlichting zich aan op de hoeveelheid daglicht en reageert de airconditioning op de mate van bezetting. Tegelijkertijd verzamelt het systeem data over het gebruik. Gegevens waarmee jij het pand en de facilitaire dienstverlening verder kunt ontwikkelen.
In dit blogartikel vertellen we je wat gebouwautomatisering precies inhoudt. We informeren je over de voordelen van het systeem en geven je een stappenplan voor implementatie. Het geheel verduidelijken we met enkele voorbeelden.
Na het lezen van dit artikel weet jij wat gebouwautomatisering jou kan brengen en hoe het je kan ondersteunen in je dienstverlening.
Facilitair management op een hoger niveau
Gebouwautomatisering is het systeem waarmee je de installaties in het pand aanstuurt en regelt. Het systeem geeft je informatie over bijvoorbeeld het energieverbruik, temperaturen en gebruiksduren.
Met behulp van een gebouwautomatiseringssysteem kun jij als facilitair manager gebouwfuncties monitoren, beheren en optimaliseren. Met dit systeem kun jij het pand optimaal inregelen én besturen.
De voordelen op een rijtje
Het automatiseren van je gebouw heeft veel voordelen. We noemen hieronder de belangrijkste:- Krijg inzicht in de prestaties van het gebouw
Met een gebouwautomatiseringssysteem verzamel je data over de functionaliteiten van het gebouw. Denk hierbij aan functies als verlichten, koelen of ventileren. Deze data vertelt je hoe het gebouw presteert op deze functies. - Verzamel data als input voor analyses
De data uit het systeem gebruik je als input voor gebouwanalyses. Stel dat uit de gegevens volgt dat sommige ruimtes niet tot nauwelijks bezet zijn. Voor deze ruimtes kun je de schoonmaak dan op een andere manier organiseren. - Verhoog het comfort en de productiviteit
Met behulp van de data kun je de functionaliteiten van het gebouw optimaal afstemmen op de behoefte van de gebruiker. Dit heeft een positief effect op het comfortniveau dat ze ervaren. Hierdoor zijn ze niet alleen productiever, maar draag je ook bij aan het welzijn van je gebruikers. - Optimaliseer het energieverbruik
Gebouwautomatisering geeft jou de mogelijkheid om functies als verlichten, koelen en verwarmen af te stemmen op de bezetting en het gebruik van de ruimte. Je brengt de energiestromen in kaart waardoor je energie bespaart en je verbruik optimaliseert. - Ondersteun het facilitaire proces
Het automatiseren van gebouwfuncties zorgt ervoor dat jij als facilitair manager hier geen omkijken naar hebt. Hierdoor kun jij de focus leggen op strategische besluitvorming waarmee je de efficiëntie van het gebouw verbetert. Hiermee breng je facilitaire dienstverlening naar een hoger niveau.
Daarnaast helpt het systeem je bij het controleren van bevindingen uit klanttevredenheidsonderzoeken. Zijn de klachten en opmerkingen gegrond of zie jij iets anders in de data? Gebouwautomatisering geeft je aanknopingspunten voor nader onderzoek.
Kies in 3 stappen het systeem dat bij je past
Of je nu je huidige systeem wilt uitbreiden of een compleet nieuw systeem wilt inrichten, voor iedere situatie bestaat een passende oplossing.Maar waar moet je opletten bij het inrichten van je gebouwautomatisering? En hoe richt je het systeem zo effectief mogelijk in? Met dit stappenplan kies jij het systeem wat past bij jouw situatie.
- Bepaal doelstellingen
Start met het bedenken waarvoor je het systeem wilt inzetten. Welke doelstellingen heeft jouw organisatie en hoe kan het systeem hierbij ondersteunen? Denk hierbij aan het verlagen van het energieverbruik of het optimaliseren van leverancierscontracten. Deze functionele eisen bepalen de inrichting van het systeem. - Bepaal het detailniveau
Bepaal dan welke data je wilt verzamelen en hoe je deze wilt analyseren. Wil je alleen de bezetting van een ruimte weten of zijn de activiteiten van gebruikers in die ruimte ook van belang? Vaststellen van het detailniveau helpt bij het kiezen van de juiste technologieën en systemen. - Bepaal mate van inzicht
Vervolgens bepaal je wat je wilt monitoren. Focus hierbij op de gebouwfuncties die direct effect hebben op de doelstellingen van je organisatie. Wil je bijvoorbeeld kosten besparen? Breng dan je energieverbruik goed in kaart.
De functionele eisen van het systeem bepalen de technische specificaties. Elk systeem beschikt standaard over enkele basisfunctionaliteiten, zoals sensoren voor relatieve vochtigheid, CO2, verlichting en temperatuur. Deze functies zijn naar wens uit te breiden.
Ons bedrijfsonderdeel CoSource helpt je bij het maken van de juiste keuzes. We geven je inzicht in de mogelijkheden en adviseren dat wat het beste aansluit bij jouw wensen en behoeftes.
High Tech Campus Eindhoven
Op de High Tech Campus in Eindhoven staan veel gebouwen die gebouwd of gerenoveerd zijn in de periode 2001-2020. De systemen van de verschillende gebouwen zijn gekoppeld aan een SCADA systeem. Dit overkoepelende systeem verbindt verschillende merken en typen gebouwbeheersystemen met elkaar en laat deze met elkaar “praten”.
Vebego en CoSource ondersteunen de High Tech Campus met het vergelijken van mogelijke oplossingen bij het up-to-date houden en vervangen van de systemen. Hierbij brengen we de voor- en nadelen van iedere configuratie in kaart. Daarnaast helpen we de High Tech Campus bij het maken van een weloverwogen beslissing vanuit het oogpunt van levensduur, functionaliteit en onderhoudbaarheid.
FrieslandCampina Nederland
De grootste zuivelcoöperatie ter wereld wil voor haar locatie in Amersfoort het energieverbruik monitoren. Ze willen meer inzicht in alle energiestromen om uiteindelijk voorop te lopen in de verduurzaming van hun panden. De gegevens over het energieverbruik helpen bij het optimaliseren van hun vastgoed.
FrieslandCampina vroeg CoSource/Vebego Facility Solutions om te ondersteunen bij het opstellen van een Programma van Eisen (PvE). Dit PvE beschreef de energiemonitoring en de technische eisen die hieraan gekoppeld waren.
Meer inzicht, hoog comfort en optimaal energieverbruik
Een gebouwautomatiseringssysteem geeft niet alleen inzicht in de prestaties van je gebouw maar helpt je ook bij het optimaliseren van het gebruikerscomfort en het energieverbruik. Daarnaast geeft het jou de mogelijkheid om de facilitaire dienstverlening naar een hoger niveau te brengen.
Het type systeem en de technische specificaties zijn voor ieder pand anders. Jouw bedrijfsdoelstellingen, het detailniveau en de wijze van monitoren bepalen wat het beste bij jouw situatie past.
“Denk eerst na wat je wilt gaan bereiken. Wat zijn je doelen en hoe moet het systeem hierbij ondersteunen? Bedenk wat je met de data wilt doen en hoe je omgaat met de data die je verzamelt.” – Rob Daams (Business Unit Manager Advies en Inspecties bij CoSource).
Als specialist in facilitaire oplossingen weten we bij Vebego Facility Solutions alles over de optimale werk- en leefomgeving. CoSource is een expert op het gebied van gebouwautomatisering. Samen zoeken we naar technische oplossingen voor jouw facilitaire vraagstukken.
Benieuwd wat gebouwautomatisering voor jouw pand kan betekenen? Neem contact op met onze experts. Samen bespreken we de mogelijkheden voor jouw situatie.