6 tips om je bedrijf te verduurzamen

6 tips om je bedrijf te verduurzamen

Je bedrijf verduurzamen kan op vele manieren. Hoe klein of groot de stap richting verduurzaming ook is, het is een stap vooruit in het toekomstbestendig maken van jouw organisatie. Verduurzaming is namelijk steeds meer noodzakelijk om onder andere CO2-uitstoot te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast levert verduurzaming een positief imago op en bespaar je kosten. Lees dan ook snel verder en ontdek 6 tips om je bedrijf te verduurzamen!

1. Ga voor een duurzame kantoorinrichting

Kies bij de inrichting van het kantoor of pand voor duurzamere opties. Geef bijvoorbeeld meubels of apparatuur zoals printers een tweede leven en ga voor tweedehands. Zijn je muren toe aan een nieuwe lik verf? Ga voor verf op basis van natuurlijke materialen in plaats van verf op basis van chemische stoffen die niet of nauwelijks afgebroken kunnen worden. Ook als je toe bent aan een nieuwe vloer kun je gemakkelijk kiezen voor duurzamere opties. Ga voor vloeren gemaakt van natuurlijk materiaal zoals hout of bamboe, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Vergeet de kleine details zoals kantoorartikelen ook niet en kies bijvoorbeeld voor gerecycled printpapier en/of duurzame pennen gemaakt van baboe of gerecycled karton. Vermijd ook wegwerpbekers bij het koffiezetapparaat en ga voor echte mokken. Dit zijn allemaal kleine stappen om milieubelasting zoveel mogelijk te vermijden.

2. Beperk het energieverbruik van de verwarming en verlichting

Bij het verduurzamen van je bedrijf kun je snel resultaat boeken door te letten op het energieverbruik. Zet de verwarming overdag bijvoorbeeld een graad lager dan normaal en vergeet deze niet lager te zetten op tijden waarop verwarming helemaal niet nodig is. Nog slimmer is om gebruik te maken van een slimme thermostaat. Die kan dit namelijk geheel automatisch voor je regelen, zodat je er niet meer aan hoeft te denken. Daarnaast kun je door het isoleren van het pand veel warmteverlies tegen gaan. Die paar graden die je hiermee bespaart, maken een groot verschil in het verbruik van energie en de kosten. Ook het energieverbruik bij verlichting kun je gemakkelijk verminderen door gebruik te maken van bewegingssensoren. Op die manier gaat het licht pas aan als iemand de ruimte betreedt en weer uit als er na enige tijd geen beweging meer wordt geregistreerd. Ook gebruik maken van een tijdschakelklok maakt het mogelijk om licht aan en uit te schakelen op voorgeprogrammeerde vaste tijdstippen. Zo blijft licht niet onnodig aanstaan en verbruik je weer minder energie.

3. Ga voor groene energie

Door te kiezen voor groene energie maak je een duurzame keuze. Groene energie is namelijk energie die is opgewekt uit een onuitputtelijke bron zoals zonlicht, wind of water. Deze energiebronnen kunnen niet opgaan in tegenstelling tot grijze energie wat wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas en aardolie. Bij de verbranding van deze stoffen komen ook nog eens gassen zoals CO2 vrij die een negatief effect op klimaatverandering hebben. In het gebruik van groene of grijze stroom merk je geen verschil. De apparaten of voorzieningen die stroom nodig hebben, werken op dezelfde manier. Om met zijn allen klimaatverandering tegen te gaan en hernieuwbare energiebronnen slimmer te benutten, stimuleert de Rijksoverheid zelfs bedrijven om te investeren in duurzame energie in de vorm van subsidies.

4. Verduurzaam je productie- en inkoopproces

Verduurzamen van je bedrijf gaat niet alleen over het verduurzamen van de werkplek of het gebouw waar jouw organisatie gevestigd is. Kijk ook naar jullie werkzaamheden en core business. Produceert jouw organisatie producten of onderdelen of koop je deze in? Ga na of je dit productie- of inkoopproces kan verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor lokale leveranciers en C02-neutrale verzending en ga na of je meerdere bestellingen samen kan voegen om zo meerdere verzendingen te besparen. Kijk ook naar de opties om verpakkingsmateriaal te verduurzamen als jouw organisatie goederen verzendt. Minimaliseer de hoeveelheid verpakking en kies voor duurzame verpakkings- en opvulmaterialen zoals gerecycled karton, papier en plastic.

bedrijf verduurzamen

5. Verminder je afval en zet in op ‘reduce, reuse, recycle’

Afval produceert ieder bedrijf. Of dit nou is op kantoor, in de kantine of bij het produceren van je goederen. Ga na of je dit kan verminderen of uiteindelijk helemaal kan uitsluiten in de weg naar verduurzaming. Ga dan ook aan de slag met het principe ‘reduce, reuse, recycle’. Reduce wil zeggen dat je de hoeveelheid afval verminderd. Dit kan je doen door producten van hoge kwaliteit te gebruiken die langer meegaan en proberen het gebruik af te stemmen op de daadwerkelijke behoefte. Als we het hebben over reuse gaat het om het hergebruiken van producten en materialen die anders weggegooid zouden worden. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van verpakkingsmateriaal of kies waar mogelijk voor tweedehands opties. Bij recycle gebruik je de materialen die je niet kan hergebruiken, om een nieuw product te maken. Zorg bijvoorbeeld voor prullenbakken waarin afval zoals papier, plastic en glas makkelijk gescheiden kunnen worden.

6. Stap over naar data opslaan in de cloud

De kans is groot dat jouw bedrijf te maken heeft met data. Van het in de lucht houden van je website tot het opslaan van de gegevens van een klant of de laatste verkoopcijfers. Deze databestanden moeten allemaal ergens opgeslagen worden. Door dit in de cloud te doen in plaats van op lokale servers, bespaar je heel wat energie. Je verbruikt bij lokale servers namelijk niet alleen energie voor de servers zelf, maar ook voor de koeling die nodig is om de geproduceerde warmte in de serverruimte te compenseren.

Advies nodig bij het verduurzamen van je bedrijf?

Welke stappen zijn het meest haalbaar om mee aan de slag te gaan voor jouw organisatie? Of ben je met jouw organisatie al met deze thema's bezig? Waar je ook op de reis naar verduurzaming bent, Vebego Facility Solutions is jouw partner op het gebied van advies, begeleiding en ondersteuning als het om verduurzaming gaat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met één van onze specialisten. 

Neem contact op