Top 5 facility management trends voor 2022

Top 5 facility management trends voor 2022

Wees als facility manager met je facility team voorbereid op het nieuwe jaar! Een jaar waarin Covid-19 nog steeds een grote impact maakt en invloed heeft op de manier van werken. Ook worden thema's zoals duurzaamheid en het welzijn van werknemers steeds belangrijker. Lees snel verder om dé facility management trends voor 2022 te ontdekken.

1. Hybride werken steeds meer vanzelfsprekend

Covid-19 zal ook in 2022 nog steeds van invloed zijn op onze manier van werken. Waar vorig jaar remote working de standaard was, zien we nu een verschuiving richting hybride werken. Steeds meer werknemers zullen hun werkweek deels op kantoor en deels op afstand (thuis of remote) uitvoeren. Een bijkomende trend is dan ook het vooraf online reserveren van je werkplek. Zo wordt voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd naar werk toekomen. Daarbij wordt het faciliteren van veilige (co-)working spaces belangrijker. Zo moet er voldoende ruimte tussen de werkplekken en een goede ventilatie zijn. Om een veilige omgeving te creëren wordt er ook meer geïnvesteerd in smart buildings technologie. Door middel van sensoren kan bijvoorbeeld de bezettingsgraad en kamertemperatuur worden gemeten.

2. Omvang van vastgoed wordt kleiner

Mede door de verschuiving richting hybride en op afstand werken, zullen organisaties de schaal van hun vastgoed willen verkleinen. Zo worden kosten bespaard op werk- en kantoorruimtes die niet langer nodig zijn of juist winst gemaakt door de overige ruimtes te verhuren. FM-teams zullen echter wel strategisch moeten nadenken over hoe ze het gebruik van de overgebleven ruimtes optimaal kunnen inrichten met een hybride personeelsbestand zonder dat dit ten koste gaat van de werkkwaliteit en productiviteit. Hierin wordt gestreefd naar situaties waarin ‘hot desking’ en ‘collaborative working’ weer mogelijk worden. Oftewel situaties waarin werknemers geen vaste werkplek hebben, maar per dag of tijdslot (alleen of samen met collega's) een werkplek kunnen reserveren.

3. Meer aandacht voor duurzaamheid

Energie besparen en verduurzaming zijn thema’s die steeds belangrijker worden. Dit is ook terug te zien in steeds meer regelgeving die wordt ingevoerd om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van bedrijven te reduceren. FM-teams zullen hier dan ook op moeten inspelen wat goed kan door middel van technisch gebouwbeheer. Dit houdt in dat een gespecialiseerde gebouwbeheerder op locatie toezicht houdt op de gezondheid, veiligheid en onderhoud van het pand. Deze functie speelt ook een grote rol in het verduurzamen van het pand, aangezien de beheerder continu controleert of installaties optimaal functioneren en niet meer energie verbruiken dan nodig is. Ook het meten van de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en energieverbruik door middel van smart buildings technologieën dragen bij aan het verkleinen van de voetafdruk. Vind hier meer concrete tips om energie te besparen op kantoor.

4. Predictief onderhoud

Dit jaar wordt er ook meer aandacht geschonken aan predictief onderhoud. Ook wel onderhoud op basis van machine learning, artificial intelligence en sensortechnologie. Op basis van deze computer(software) en data kan worden bepaald waar en wanneer onderhoud aan je gebouw(-installaties) nodig is. Dit maakt gepland preventief onderhoud mogelijk. Zo verleng je de levensduur van het vastgoed, bespaar je kosten en wordt het onderhoudsproces beter georganiseerd.

5. Meer nadruk op de gezondheid en welzijn van werknemers

Veiligheids- en gezondheidsprotocollen voor werknemers rondom corona zullen een vaste plaats op de werkplek innemen. Of er nu een actieve uitbraak van Covid-19 is of niet. Facility managers zullen dan ook meer de focus hebben op de werkomgeving schoon en veilig houden. Naast de fysieke gezondheid van werknemers, wordt er ook meer aandacht gegeven aan de mentale gezondheid. Werknemers zijn gewend aan de flexibiliteit van het werken op afstand en hebben hun eigen werkroutine en ritme gecreëerd. Als ze terugkomen op de werkplek willen ze een omgeving die hun persoonlijke manier van werken ondersteunt. Ze willen op een effectieve manier weer in real life contact staan met collega’s, maar ook toegang hebben tot hun eigen werkplek. Door een veilige werkomgeving te creëren waar voldoende afstand gehouden kan worden, maak je dit mogelijk. Ook met het realiseren van rustige werkplekken waar werknemers zich kunnen terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben, kom je het welzijn van werknemers tegemoet.

Welke trends hebben de grootste invloed binnen jouw organisatie?

Dit waren de grootste facility management trends voor 2022! Welke thema's krijgen binnen jouw organisatie het komende jaar aandacht? Vebego Facility Solutions kan bij het implementeren van iedere trend ondersteuning bieden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Neem contact op