Zo maak je een succes van de hybride werkplek

Zo maak je een succes van de hybride werkplek

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds meer een vaste waarde geworden. Maar hoe organiseer je een hybride werkplek zonder grip op werknemers te verliezen? Voor veel managers en werknemers zelf is het soms een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen online en offline samenwerking. In deze blog geven wij 3 tips om van de hybride werkplek een succes te maken.

 

Wat is hybride werken?

Het hybride werken, waarbij thuiswerken gecombineerd wordt met werken op kantoor, is voor veel werknemers een ideale oplossing. Met een flinke toename in medewerkerstevredenheid is het ook voor organisaties interessant om hybride werken te blijven voorzien. Bijna alle organisaties beschikken over faciliteiten die thuiswerken mogelijk maken.

 

Waarom is hybride werken zo populair?

Thuiswerken biedt veel mogelijkheden die eerder niet denkbaar waren. Zo kunnen werknemers hun werktijd efficiënter indelen en zijn er minder afleidingen van collega’s die de concentratie verhogen. Bovendien zijn er praktische voordelen zoals de vermindering in reistijd en energieverbruik op kantoor. Daarentegen heeft hybride werken ook de nodige uitdagingen. Zo kan het lastig zijn om de connectie te behouden met collega’s, wat zorgt voor een verminderde teamgeest. Ook zijn er algemene beleidsvormen, voorgeschreven schema’s en oneerlijke ruimtetoewijzingen die de productiviteitsvoordelen van hybride werken snel tenietdoen.

Als manager kun je de productiviteit maximaliseren door ervoor te zorgen dat er op bepaalde momenten de beste combinatie van medewerkers aanwezig is op kantoor, denk aan collega’s die bezig zijn met dezelfde projecten. Stimuleer tegelijkertijd een cultuur waarin werken op afstand wordt gezien als een positief alternatief om taken op te pakken die vanuit huis efficiënt uitgevoerd kunnen worden, en vergroot zo het verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers. Zij waarderen het dan ook als zij beloond worden op basis van efficiëntie in plaats van interactiviteit. 

 

Tips voor een succesvolle hybride werkplek

Het succes van een hybride werkplek valt of staat met de wijze waarop het management het personeel kan ondersteunen. De hybride werkplek moet zo georganiseerd worden dat niet alleen de werknemers goed functioneren, maar ook de organisatie als geheel. Medewerkers zijn dan wel de essentie van het bedrijf, maar dit moet niet afdoen tegen de vereisten van de organisatie. Technologie kan de juiste structuur en kaders bieden om het beheer van mensen en ruimtes makkelijker te maken. Daarentegen ligt de uitdaging voornamelijk bij leidinggevenden om regels opstellen die een sterke en positieve werkcultuur bevorderen. Lees verder voor 3 belangrijke tips om hybride werken te implementeren.

 

1. Heb een visie

Effectief hybride werken begint met het neerzetten van een heldere visie. Waarom wordt hybride werken mogelijk gemaakt? Vaak blijft het voor medewerkers onduidelijk wat er precies van hen verwacht wordt. Geef hen duidelijke richtlijnen, waarbinnen zij zelf autonomie behouden om keuzes te maken.

 

2. Wees flexibel maar consistent

Het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie elkaar van tijd tot tijd persoonlijk ziet. Vaak zijn er complexe samenwerkingen tussen teams en collega’s. Voor hen is het prettig om standaard dagen van de week toe te wijzen aan verschillende projectteams of disciplines. Probeer hierin elke week dezelfde toegewezen dagen te hanteren, omdat variaties kunnen zorgen voor verwarring. Medewerkers en teamleden moeten aangemoedigd worden om op de ‘niet-toegewezen’ dagen naar kantoor te komen, maar verplicht het ze niet.

 

3. Behoud de verbinding

Voor een succesvolle implementatie van hybride werken is het essentieel om de connectie met werknemers en het team niet te verliezen. Juist omdat werken niet meer per definitie plaatsvindt op één plek, is het essentieel om binding te houden met alle werknemers. Het fysieke kantoor fungeert namelijk als plek waar collega’s elkaar kunnen ontmoeten en verbinden middels non-verbale communicatie. Dit zijn aspecten die snel wegvallen in een online werkomgeving. Creëer dus ook online een community die voor dezelfde doeleinden geschikt is.

 

Begin met het implementeren van hybride werken

Het juist doorvoeren van hybride werken verhoogt de werknemerstevredenheid en effectiviteit van je organisatie. Nu je weet wat de richtlijnen zijn voor de juiste toepassing, kun je hiermee aan de slag! Wil je meer weten over deels thuiswerken? Lees dan verder in onze andere blogs.