9 tips voor een inspirerende werkomgeving

9 tips voor een inspirerende werkomgeving

Gemiddeld brengen we met zijn allen doordeweeks een stuk meer tijd door op werk dan thuis. Wel zo fijn als de werkomgeving dan ook een plek is waar werknemers zich op hun plek voelen en geïnspireerd worden om aan de slag te gaan. Het imago en het succes van je bedrijf staat of valt met de mate van medewerkerstevredenheid. Een inspirerende werkomgeving is dus belangrijk, maar hoe creëer je die? Ontdek de 9 beste tips. 

1. Inspireer met de inrichting van je werkomgeving!  

Werknemers raken pas echt geïnspireerd wanneer ze in een inspirerende omgeving zijn. Pak dus de inrichting van de werkomgeving aan! En gebruik de huisstijl en cultuur van je bedrijf om de werkomgeving eigen te maken. Laat bijvoorbeeld de kleuren uit je huisstijl terugkomen op muren en accessoires of hang je logo ergens groot op. Ook posters passend bij de kernwaarden van je bedrijf werken goed om je werknemers continu te inspireren. Vergeet bij het inrichten van de ruimte ook zeker niet de geurervaring mee te nemen. Het effect van geur op de beleving is namelijk nog groter dan bijvoorbeeld de achtergrondmuziek of kleuren. Zet bijvoorbeeld geurstokjes of een geur diffuser neer op de toiletten en bij de entree of receptie. Daarmee maak je gelijk een goede en frisse eerste indruk. 

2. Creëer ontmoetingsruimtes 

Ontmoetingsruimtes zijn dé plekken waar je met collega’s in contact komt. Daar ontstaan de mooiste ideeën en kun je elkaar inspireren. Een sterk interieurconcept voor een inspirerende werkomgeving biedt die voldoende ruimtes aan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar spontane uitwisselingen plaats kunnen vinden. Afwisseling in je werkomgeving zorgt ook voor meer ruimte voor nieuwe ingevingen. Dit werkt effectiever dan heel de dag hetzelfde uitzicht hebben. Ook voor medewerkers die rustig willen overleggen of behoefte hebben om zich even alleen terug te trekken kunnen aparte ruimtes ingericht worden. Creëer als werkgever zijnde bijvoorbeeld verschillende hoekjes met comfortabele banken of plaats kantoorwanden.  

3. Zorg voor ontspanningsplekken  

Om je werkdag productief én leuk te houden is het van belang om tussendoor of na werktijd voldoende te ontspannen. Ongeveer 1 op de 3 werknemers ervaart namelijk een te hoge werkdruk is uit onderzoek van de FNV gebleken. Een manier om je medewerkers van die werkdruk te ontlasten is door voldoende ontspanningsplekken te bieden. Denk aan een meditatieruimte of lounge stoelen op plekken waar je je even terug kan trekken. Vergeet ook zeker niet om fun elementen terug te laten komen in de ontspanningsruimtes. Denk aan een tafelvoetbal of een bar waar aan geborreld kan worden. Werknemers komen voor een moment dan echt los van hun werkzaamheden. 

4. Zorg voor natuurlijk licht 

Ook de hoeveelheid en soorten licht hebben invloed op de werkomgeving en dus ook op de werkprestaties. Hierbij heeft natuurlijk licht meer voordelen dan de welbekende tl-buizen. Licht heeft namelijk meer invloed op het functioneren van ons lichaam en hoe we ons voelen dan je zou denken. Arboportaal stelt dat licht een grote stimulans is binnen ons bioritme. Dit bioritme regelt een aantal belangrijke processen in ons lichaam zoals de aanmaak van vitamines, je slaapritme, lichaamstemperatuur, stemming en het eetpatroon. Voldoende natuurlijk licht zorgt dus voor een algemeen vitaler leven. Houd er dus rekening mee op welke manier je de werkomgeving indeelt en positioneert zodat je medewerkers zoveel mogelijk in het daglicht en/of dichtbij ramen zitten. Beschikt jouw kantoor niet over voldoende ramen? Dan kun je spiegelende oppervlakten plaatsen zodat het daglicht de ruimte door kan kaatsen. 

5. Houd de werkomgeving schoon 

Je werkomgeving schoonhouden heeft vele voordelen. Je creëert niet alleen een gezonde omgeving wat de professionaliteit en motivatie goed doet. Het zorgt ook voor minder stress en je maakt tevens een goede indruk op bezoekers waardoor de efficiëntie en productiviteit omhoog schiet. Dit begint al voor de deur, dus zorg ervoor dat het er ook buiten netjes uitziet. Plaats bijvoorbeeld voldoende vuilnis- en asbakken op straat en haal onkruid weg. Zorg er daarnaast voor dat er een goed schoonmaakrooster is, maar spreek medewerkers ook aan om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen over het creëren van rommel. 

inspirerende werkomgeving

6. Zorg voor een werkomgeving waar men zich thuis voelt 

De kans is groot dat je doordeweeks de meeste tijd besteedt aan werk. Des te fijner als de werkomgeving dan een plek is waar je op je plek bent en met plezier naartoe gaat. Ook nu flexwerken steeds populairder wordt en de grens tussen thuis en werk vervaagt, is het van belang om een werkomgeving te creëren waar iedereen zich thuis voelt, zowel offline als online. Start iedere werkdag bijvoorbeeld met een kort teamoverleg om ontspannen aan de dag te beginnen. Geef hierbij iedereen de ruimte om wat te vertellen over hun werkdag. Ook het aanbieden van een gezonde lunch en samen eten draagt bij aan het thuis voelen binnen de werkomgeving. 

7. Geef ruimte tot persoonlijke touch 

Je werknemers meer thuis laten voelen in de werkomgeving kan ook door de ruimte persoonlijker aan te kleden. Dit heeft tevens een positief effect op de productiviteit en inspiratie. Hang bijvoorbeeld een fotowall met teamfoto’s op en laat wat lege plekken over zodat medewerkers zelf hun foto's kunnen toevoegen. Vertel je medewerkers ook dat ze hun eigen werkplek kunnen opfleuren. Laat ze hun eigen accessoires zoals planten, notitieboekjes en koffiemokken kiezen en bestel deze.  

8. Zet planten in je kantoor 

Naast dat planten leuk staan en voor meer sfeer zorgen, brengen ze ook nog eens heel veel andere voordelen met zich mee. Planten zijn namelijk natuurlijke luchtzuiveraars die ervoor zorgen dat vieze luchtjes uit de omgeving verdwijnen, hoofdpijn minder wordt en de luchtvochtigheid hoger wordt. Daarnaast wordt de akoestiek in de ruimte beter en worden galm en geluidsoverlast minder. Ook hebben planten een positieve invloed op de creativiteit en concentratie en gaat de productiviteit zelfs met 15% omhoog! Zelfs stressklachten en ziekteverzuim worden minder door het toevoegen van meer groen in de ruimte. Al deze pluspunten dragen bij aan een fijne en inspirerende werkomgeving.  

9. Zorg ervoor dat mensen naar buiten kunnen kijken

Ramen in de werkruimte zijn niet alleen bevorderlijk om meer natuurlijk licht door te laten. Naar buiten kunnen kijken zorgt ook voor meer inspiratie en verhoogt de productiviteit bij werknemers. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers in kantoren met ramen meer tijd achter hun computer doorbrachten dan hun collega’s in kantoren zonder ramen. Daarnaast haal je met ramen de buitenwereld naar binnen, waardoor je geïnspireerd kan raken door invloeden van buitenaf. Uit het raam kijken en je gedachtes en ogen laten afdwalen is een goede manier om even bij jezelf naar binnen te gaan en jezelf een korte pauze te gunnen. Op zulke momenten komen vaak de beste ideeën en ingevingen naar boven om weer vol inspiratie aan de slag te gaan.  

Met behulp van deze tips zou je al een heel eind op weg kunnen komen om een inspirerende werkomgeving te creëren. Behoefte aan nog meer inspiratie of moeite om deze tips te implementeren in jouw werkomgeving? Vebego Facility Solutions kan je daarbij helpen.

Neem contact op