Wat zijn de belangrijkste trends binnen Facility Management (2024)?

Wat zijn de belangrijkste trends binnen Facility Management (2024)?

De wereld van facility management (FM) blijft zich voortdurend ontwikkelen, aangedreven door technologische vooruitgang en veranderende behoeften van organisaties en werknemers. Hier zijn de belangrijkste trends die de toekomst van FM vormgeven.

 

Facility trend 1:

Employee experience en monitoring

De employee experience staat centraal in moderne FM-strategieën. Het monitoren van werknemers, zowel op afstand als op kantoor, kan helpen om de productiviteit en welzijn te verbeteren, mits het op een transparante en ethische manier gebeurt. Het is essentieel om een balans te vinden tussen toezicht en het behouden van het vertrouwen en de motivatie van medewerkers. We maakten hier eerder al een stappenplan over: in 5 stappen je employee journey model in kaart brengen

 

Facility trend 2:

Duurzaamheid en slimme gebouwen

Duurzaamheid blijft een cruciale factor in FM. De focus ligt niet alleen op energie-efficiënte gebouwen, maar ook op het verbeteren van ventilatie en luchtkwaliteit. Slimme gebouwen, uitgerust met sensoren om temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-niveaus te monitoren, spelen een belangrijke rol in het optimaliseren van de werkomgeving.

 

Facility trend 3:

Geïntegreerde facilitaire diensten

Er is een groeiende vraag naar geïntegreerde FM-diensten, waarbij één partner verantwoordelijk is voor alle facilitaire behoeften. Dit bevordert consistentie en efficiëntie, en helpt bedrijven hun lange termijn doelen beter te beheren. Deze trend wordt gedreven door de behoefte aan kostenefficiëntie en de wens om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

 

Facility trend 4:

Data-gedreven besluitvorming

Het gebruik van data en analytics in FM neemt toe. Door data te verzamelen en te analyseren, kunnen facilitaire managers beter geïnformeerde beslissingen nemen over het beheer van gebouwen en diensten. Dit helpt bij het optimaliseren van middelen, het verbeteren van de efficiëntie en het anticiperen op toekomstige behoeften.

 

Facility trend 5:

Remote working en hybride werkplekken

Thuiswerken is een vaste waarde geworden de laatste jaren. Organisaties moeten dan ook robuuste systemen ontwikkelen die thuiswerken ondersteunen. Dit omvat cybersecurity, digitale samenwerkingstools en het onderhouden van een productieve online werkplek. Ook hybride werkmodellen, waarbij werknemers deels thuis en deels op kantoor werken, worden steeds meer de norm.

 
 

Facility trend 6:

Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Organisaties moeten flexibel en aanpasbaar zijn om te kunnen inspelen op snel veranderende omstandigheden. Dit omvat het aanpassen van werkruimtes, diensten en technologieën om te voldoen aan de behoeften van verschillende generaties werknemers. De focus ligt op het creëren van een dynamische en ondersteunende werkomgeving die zowel productiviteit als welzijn bevordert.

 

Wat levert een focus op trends en ontwikkelingen voor jouw organisatie op? 

 
Rust

Allereerst een gevoel van rust’, want je weet wat de ontwikkelingen in de wereld zijn. Als gevolg van die kennis, kun je bepalen wat de impact van trends kan zijn op jouw business(model). Als early adaptor van deze kennis, ontstaat een gevoel van controle, want door je kennis word je minder verrast. Daarmee wordt de keuze voor wel/niet meegaan in een trend een bewuste keuze. De fear of missing out verdwijnt naar de achtergrond. 

 

Ondernemerschap

Als je goed op de hoogte bent van trends en ontwikkelingen, creëer je de kans om veel te pionieren en uit te proberen. Als je dat in je organisatie inbouwt, merk je dat er een bepaalde flow ontstaat. Je ontvang uit je organisatie een scala aan tips, artikelen en informatie, omdat inspiratie besmettelijk werkt. Innovatie wordt dan gedragen door heel de organisatie. Het wordt een mindset, die leidt naar veel meer ondernemerschap. En het mooie van ondernemen is dat je ogen er van gaan stralen; ook van de mislukkingen want daar leer je nog het meeste van. 

 

Kruisbestuiving van kennis

De kennis en inspiratie die onze Facility Managers opdoen binnen Vebego Facility Solutions, brengen zij weer mee naar hun klantomgeving. Zo creëren we samen een grote proeftuin en wordt het netwerk van klanten, partners in FM en Vebego Facility Solutions een soort kraamkamer voor innovatie.  

 

Wil je meer weten over trends binnen FM? Of ben je benieuwd welke trends kunnen worden toegepast binnen jouw organisatie? Neem een kijkje op onze website!