Voedselefficiëntie op de werkplek: hoe FM kan bijdragen aan het tegengaan van verspilling

Voedselefficiëntie op de werkplek: hoe FM kan bijdragen aan het tegengaan van verspilling

Hoe vaak heb je niet in een vergadering gezeten waar een schaal met sandwiches of snacks onaangeroerd bleef staan in het midden van de kamer? Of misschien een bedrijfskantine, waar collega's alleen de kanten kiezen van een favoriete lunch optie? Als iemand het over voedselverspilling heeft, denk je vaak aan restaurants, winkeliers of huishoudens, maar het is belangrijk dat bedrijven het probleem ook op hun gedeelde werkplekken aanpakken. Nog elk jaar wordt meer dan een miljard ton aan voedsel verspild, of gaat het verloren door toedoen van ons consumeren. Het is dan ook essentieel dat werkplekken hun steentje bijdragen om efficiënter te zijn met voedsel. Nu deze winter de eerste keer in twee jaar wordt dat wereldwijde kantoren weer vol zullen zijn en velen van ons al regelmatig terugkeren naar onze werkplek, is dit het perfecte moment voor bedrijven om na te denken over voedselefficiëntie op de werkplek. In deze blog lees je waarom duurzaam omgaan met voedsel zo belangrijk is, en op welke manier jouw organisatie kan bijdragen.

 

Duurzaamheidsdoelen

Het is belangrijker dan ooit dat we voedselverspilling verminderen. Ten eerste zijn de voedselvoorzieningsketens ernstig ontwricht door de oorlog in Oekraïne, terwijl de stijgende inflatie de bezorgdheid over hongersnood over de hele wereld doet toenemen. Het is van essentieel belang dat we voedselverspilling tot een minimum beperken om het meeste uit de middelen te halen die we hebben.

Het verminderen van de hoeveelheid voedsel die we weggooien, kan bedrijven ook helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Een derde van 's werelds grootste bedrijven heeft toezeggingen gedaan en de aandacht gaat nu uit naar hoe ze zullen worden nagekomen. Uit recent onderzoek onder professionals op het gebied van facilitair management in internationale bedrijven bleek ook dat 'milieuduurzaamheid' naar de derde plaats is gestegen in hun prioriteiten als het gaat om het managen van een kantoor. Het minimaliseren van voedselverspilling kan hierin een belangrijke spelen. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een derde van alle CO2-uitstoot, en bedrijven kunnen enorme CO2-besparingen realiseren door voedsel efficiënter te gebruiken. Door minder afval te produceren, hoeven bedrijven ook minder voedsel te kopen, waardoor de kosten kunnen dalen in een uitdagende economische omgeving.

Per dag worden meer dan een miljoen maaltijden geserveerd in ziekenhuizen, scholen en organisaties over de hele wereld, dus we zijn ons meer dan bewust van de rol die werkplekken kunnen spelen bij het aanpakken van voedselverspilling. Zeker wanneer veel werknemers elke week vijf maaltijden of meer op kantoor nuttigen. Hoewel de COVID-19-pandemie in het algemeen heeft geleid tot meer werken op afstand, zien we ook dat veel bedrijven gratis ontbijt of gesubsidieerde maaltijden gebruiken om werknemers te stimuleren om naar gedeelde werkplekken terug te komen. Met deze hoeveelheid voedsel die dagelijks in kantoren wordt geconsumeerd, is het absoluut noodzakelijk dat we er allemaal aan werken om de hoeveelheid voedsel die verloren gaat te verminderen.

Rol van technologie

Technologie kan een sleutelrol spelen bij de ontwikkelingen op het gebied van voedsel consumptie. Recente ontwikkelingen binnen AI maken het mogelijk voor bedrijven de voedselconsumptie in de keuken en het restaurant te volgen, wat betekent dat zij dagelijks trends kunnen zien in de productiemethoden van hun keukens en de eetgewoonten van werknemers. Deze kennis kan worden gebruikt om vast te stellen waar de meeste verspilling plaatsvindt. In onze digitale wereld is data koning, en het zien van deze trends in eetgewoonten kan ook kantoorkeukens of facilitaire teams helpen bij het plannen van het eten dat ze bestellen en gebruiken.

Facility Management

Naast technologie zijn er andere manieren waarop bedrijven hun faciliteiten kunnen beheren om voedselverspilling in hun werkruimten te verminderen. Door effectieve planningssystemen en tools te gebruiken om evenementen te plannen, kunnen zij alle eetvoorkeuren van gasten begrijpen, waardoor een enorme hoeveelheid verspilling verminderd wordt. Andere initiatieven zijn samenwerkingen via inkoop partnerships met gelijkgestemde organisaties. Door prognoses en productiegegevens te delen in de hele toeleveringsketen, wordt meer efficiëntie en minder verspilling mogelijk. Ten slotte zal het toewijden van meer menuruimte aan plantaardige opties ook een grote impact hebben op de algehele duurzaamheid en de vermindering van de koolstofemissie in de voedselvoorzieningsketen.

Meer weten?

Door goed te plannen hoe voedsel op de werkplek wordt geconsumeerd, gebruik te maken van de nieuwste technologie en door nauwer samen te werken in de hele voedingsindustrie, kunnen bedrijven dichter bij het bereiken van hun eigen milieudoelstellingen komen en de druk op de wereldwijde voedselvoorziening verlichten. Duurzaamheid is de belangrijkste kwestie van deze tijd en het is belangrijk dat bedrijven milieuvriendelijker worden in alle aspecten van hun activiteiten, inclusief voedsel. Zoek je ondersteuning bij het behalen van jouw duurzaamheidsdoelen? Ga dan in gesprek met onze experts op het gebied van duurzaamheid binnen facility management.

Vraag inspiratiesessie aan