Wat is Integrated Facility Management (IFM)? [3 voordelen]

Wat is Integrated Facility Management (IFM)? [3 voordelen]

Traditioneel gezien worden de verschillende facilitaire diensten los gecontracteerd, denk bijvoorbeeld aan schoonmaak, gebouwbeheer, catering en receptiedienst. Als gevolg hiervan is er weinig synergie tussen de verschillende diensten. Bij Integrated Facility Management wordt het volledige pakket van facilitaire diensten, inclusief het management, uitbesteed bij één partij. Je geeft deze ene partij de verantwoordelijkheid om alle facilitaire diensten uit te voeren die nodig zijn om het primaire proces van jouw organisatie te ondersteunen. 

 

Waarom kiezen voor IFM?

Kiezen voor IFM gaat niet van de ene op de andere dag. Je weegt eerst de voor- en nadelen af. Dus ten eerste, wat zijn de succesfactoren van Integrated Facility Management? 

  1. Het is erg efficiënt en werkt kostenbesparend. Doordat je de verschillende facilitaire diensten beter op elkaar kunt afstemmen en plannen, verhoog je de totale efficiency.
  2. IFM biedt de mogelijkheid om klantgerichter te werk te gaan, omdat er geen schotten meer staan tussen de verschillende facilitaire diensten. Waar voorheen het onderling belang ontbrak, is dat na het koppelen van diensten niet meer het geval. Een klant heeft hier ook alleen maar profijt van en kan beter bediend worden. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze een belangrijke taak in de organisatie vervullen, creëer een ‘één team één taak’ gevoel.  
  3. Het helpt je om de strategische doelstellingen van de organisatie te realiseren. Ten eerste breng je diensten en leveranciers bij elkaar die samen gaan werken met jouw doelstellingen als uitgangspunt. En veranderen jouw doelen? Dan hoef je maar één team ervan op de hoogte te brengen en passen zij de dienstverlening direct aan. Ten tweede heb je al jouw diensten volledig uit handen gegeven en kun jij je bezighouden om de strategische doelstellingen te realiseren. 
  4. Als laatste kiezen veel organisaties ook voor IFM om geld te besparen, aangezien het zich richt op duurzame besparingen. Benieuwd hoe je nog meer kan besparen op facilitaire kosten? Lees het hier!

Zijn er dan ook nog redenen waarom je niet voor IFM zou gaan?  

  1. De voorbereiding kost tijd. Het uit handen geven van al je facilitaire diensten doe je niet zomaar, een goede voorbereiding is essentieel. Waar moet je bijvoorbeeld rekening mee houden om ervoor te zorgen dat zich geen vervelende gevolgen voordoen, en het niet onnodig veel tijd en geld kost? Voordat je een contract tekent met de partner die al jouw diensten zal gaan verzorgen, moeten de verwachtingen voor beide partijen duidelijk zijn. Dit voorkomt onduidelijkheden en discussies op zowel de korte- als lange termijn.  
  2. Je levert in als het gaat om zelfstandigheid en beslissingsmacht. Je bent afhankelijk van je leveranciers en raakt daarbij een deel van de controle kwijt. Aanbieders schuiven via deze weg op in de keten en het is dan ook noodzakelijk dat je hen meer ownership biedt. Kortom, IFM vraagt om een andere inrichting, besturing en uitvoering van dienstverlening.  

Conclusie  

Heb jij een duidelijke visie over wat je wilt bereiken, ben je op zoek naar flexibiliteit en wil jij je geen zorgen meer hoeven maken over klanttevredenheid? Dan lijkt Integrated Facility Management een goede optie voor jou!  

Tip: Kies Integrated Facility Management niet voor “even”, want het is in werkelijkheid een lange termijn proces. In het begin zal de focus liggen op de inrichting van de organisatie en daarna ga je stappen vooruit in efficiency. 

Benieuwd of IFM iets voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag het ons! Deel je doelstellingen met ons en onze specialisten helpen je graag met vrijblijvend, maar objectief advies! Navigeer hier naar de IFM dienstenpagina of boek hier direct een vrijblijvend adviesgesprek in.