Gezonde thuiswerkplek: hier moet je op letten

Gezonde thuiswerkplek: hier moet je op letten 

De afgelopen tijd zijn wij er met zijn allen steeds meer aan gewend om op regelmatige basis thuis te werken. Echter kan de thuiswerkplek niet zo optimaal zoals op kantoor zijn waar de ruimte erop gericht is om gefocust te kunnen werken. In deze blog ontdek je hoe je die gezonde thuiswerkplek creëert met aandacht voor je werkhouding, omgeving en concentratie. Lees snel verder!

Besteed aandacht aan een goede werkhouding

Een goede werkhouding is essentieel om rug- en nekklachten te voorkomen. Vooral als je de hele dag achter je laptop zit, kunnen klachten eerder opkomen. Het bureau waar je aan werkt en de stoel waar je op zit zijn dan ook van grote invloed op je werkhouding. Een zit/sta bureau wat je in hoogte kan verstellen is ideaal om je werkhouding af te wisselen en zowel zittend als staand te werken. Door staand te werken, kan het bloed namelijk beter door je lichaam stromen wat de kans op lichamelijke klachten verkleint. Toch liever zittend werken? Zorg er dan voor dat het beeldscherm met een armlengte afstand recht voor je staat. Het belangrijkste is dat je zo zit dat je je hoofd niet naar voren hoeft te kantelen als je naar het scherm kijkt, je schouders ontspannen zijn en tegelijkertijd je armen op tafel kunnen steunen. Zet je voeten plat op de grond en leun met je rug tegen de rugleuning. Om je laptop op de juiste hoogte te brengen kun je een laptopstandaard of een stapel boeken gebruiken. Ook het gebruik van een ergonomische muis en toetsenbord zorgen voor een betere werkhouding. Geef je ogen daarnaast voldoende rust van het beeldscherm. Neem iedere 30 minuten even een korte break door je ogen minstens 15 seconden van het scherm te houden.

Zorg voor voldoende daglicht en frisse lucht

Voldoende daglicht en frisse lucht in de werkruimte bevordert onder andere de productiviteit en concentratie. De lucht zuiveren wordt op kantoor vaak gedaan via klimaatsystemen, maar thuis kan dit prima door regelmatig een raam open te zetten. Ook kamerplanten geven extra zuurstof af en dragen bij aan een schonere, gezuiverde lucht. Zorg daarnaast voor voldoende daglicht in de ruimte. Dit heeft invloed op je stemming, stressniveau en bioritme. Dit bioritme regelt een aantal belangrijke processen in het lichaam zoals je slaapritme, eetpatroon en lichaamstemperatuur. Hoe beter dit bioritme in balans is, hoe productiever je aan de slag kan gaan. Positioneer je werkplek dan ook zo dat je zoveel mogelijk in het daglicht en/of dichtbij ramen zit. Is dit niet mogelijk? Plaats spiegels zodat het daglicht door de ruimte kan kaatsen!

Houd zoveel mogelijk een werkritme aan

Met vanuit huis werken, kan het lastig zijn om een werkritme te vinden waarin jij productief aan de slag kan gaan zonder al te veel afleiding. Het kan verleidelijk zijn om langer pauze te houden, te laat te beginnen of juist langer door te gaan. Probeer dan ook op vaste tijden je werkdag te beginnen en eindigen en las voldoende pauzemomenten in. Houdt bijvoorbeeld het ritme aan wat je van kantoor gewend bent en stem eventueel je pauze af met andere collega's af om op dezelfde tijden te eten. Probeer daarnaast werk en privé zo veel mogelijk gescheiden te houden door een aparte werkplek te creëren. Zo kun je productiever aan de slag gaan en werk aan het einde van de dag voor jezelf afsluiten. Echter kan niet iedereen kan die extra ruimte in huis hebben, maar door middel van bijvoorbeeld een gordijn, kamerscherm of planten kom je al een heel eind.

Voeding en beweging

Gezond eten en voldoende beweging zijn een essentieel onderdeel bij het creëren van een gezonde thuiswerkplek. Deze twee factoren bepalen onze fysieke en mentale gezondheid en zijn van grote invloed op bijvoorbeeld onze weerstand, slaap, conditie en humeur. Deze factoren bepalen dan weer of jij vol energie productief aan de slag kan gaan. Houdt als je thuis werkt dan ook hetzelfde eetpatroon aan als je van kantoor of normaal gewend bent. Plan je lunchpauze in eet niet op dezelfde plek als waar je aan het werk bent. Probeer vet en veel suikers te vermijden en matig snacken om energiepieken- en dalen te voorkomen. Drink ook voldoende water. Een fles water op je bureau waar je gedurende de dag uit kan drinken, helpt daarbij. Naast voeding is ook voldoende beweging belangrijk. Doordat je nu misschien de fietstocht of wandeling naar kantoor mist, mis je al een aantal beweegmomenten op de dag. Begin je dag dan ook met een wandeling voordat je aan de slag gaat of ga in je pauze. Loop tijdens een telefoongesprek, doe stretchoefeningen om je spieren los te maken of doe tussendoor korte huishoudelijke taken zoals de afwas of het stofzuigen van een kamer. Vermijd in iedere geval dat je de hele dag achter je bureau zit.

Begin met het creëren van een gezonde thuiswerkplek

Een gezonde thuiswerkplek is essentieel om gefocust te kunnen werken en je taken uit te voeren. Nu je weet waar je op moet letten om dit te creëren, kun je hiermee aan de slag gaan! Wil je meer weten over een gezonde thuiswerkplek? Wij helpen je graag met meer informatie!

Lees meer