3 cruciale succesfactoren voor een goede werkomgeving [uitleg en tips]
Het nastreven van een ideale werkomgeving motiveert en betrekt je medewerkers meer, wat leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en meer behoud van medewerkers. En vergeet vooral niet het positieve effect op de stresslevels, productiviteit en gezondheid van je medewerkers.
Het belang van de ideale werkomgeving
Volgens ons moet een ideale werkomgeving prioriteit zijn van elke facility manager. Als de werkomgeving geen prioriteit heeft, kan er een giftige werkomgeving ontstaan. Bijvoorbeeld door onvoldoende flexibiliteit in werktijden -en plekken, de soorten werkplekken die er zijn en de mogelijkheid voor medewerkers om zich te kunnen terugtrekken. Tot slot speelt voeding en beweging nog altijd een grote rol in het creëren van een ideale werkomgeving.
Hoe creëer je de ideale werkomgeving?
Een positieve werkomgeving heeft evenveel prioriteit voor het zakelijk succes als het geluk van de werknemers. Als je streeft naar het neerzetten van een ideale werkomgeving, zorg dan dat er een balans is tussen werk en privéleven, dat je input vanuit medewerkers serieus neemt en een eerlijk beleid hebt voor vakantie en betaalde vrije tijd.
Bij het creëren van de ideale werkomgeving moet je ook denken aan de kantoorruimte op zich. Stel jezelf de volgende vragen:
- Hebben medewerkers genoeg ruimte om hun werk te doen zonder dat ze de ruimte van een ander in beslag nemen?
- Geef je jouw medewerkers de privacy en het vertrouwen die ze nodig hebben om hun werk te doen met de transparantie dat je weet hoe ze hun tijd op werk indelen?
- Zijn de ruimtes zo ingedeeld dat anderhalve meter gewaarborgd kan blijven en medewerkers zich veilig voelen?
- Bied je ruimtes aan waar medewerkers kunnen pauzeren, sporten of met hun collega’s kunnen samenkomen?
- Is er op de werkplek afwisseling tussen kleuren, licht en geluid zodat iedere medewerker is vertegenwoordigd?
- Welke mogelijkheden bied je medewerkers buiten de kantoorruimte voor teambuilding? Dit is in tijden van COVID-19 uitdagender om fysiek te realiseren, maar niet minder belangrijk.
De antwoorden op deze vragen helpen je bij het ontwikkelen van een goede werkomgeving. Zorg dat je je medewerkers ziet als mensen en niet als “zakelijke middelen” die voor het succes van jouw organisatie zorgen. Een ideale werkomgeving en werkplekconcept creëren doe je niet zomaar, daar gaat heel veel tijd in zitten. Lees hier meer over wat werkplekconcepten zijn en hoe je er mee aan de slag gaat.
"Een mooi kantoor laat niet alleen succes zien, maar laat ook zien wat de cultuur van de organisatie is." - Robert Maessen, Projectmanager en werkplekspecialist Vebego Facility Solutions.
Het eerste thema waar je rekening mee moet houden rondom het realiseren van de ideale werkplek is gezondheid. De volgende twee thema's, soorten werkplekken en veiligheid, komen in de volgende blog aan bod.
#1 - Gezondheid
Het eerste belangrijke thema voor een ideale werkplek is gezondheid. Helemaal in tijden van corona is het cruciaal om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen:
- Meer groen op kantoor;
- Ergonomisch kantoormeubilair;
- Gezonde voeding in de bedrijfskantine;
- Mogelijkheid om te sporten onder werktijd;
- Rustige ruimtes om te kunnen terugtrekken.
Meer groen op kantoor
In 2014 is uit onderzoek gebleken dat planten op kantoor vele voordelen hebben voor de gezondheid van medewerkers. Hier werden drie kantoorplekken enkele maanden onder de loep genomen en ontdekten de onderzoekers dat groen de werkplektevredenheid van werknemers aanzienlijk verhoogt. Zo heeft het onder andere invloed op de concentratie en productiviteit, het stressniveau, creativiteit en ziekteverzuim. Eerder schreven we al over 5 redenen waarom je meer groen op kantoor nodig hebt.
Ergonomisch kantoormeubilair
Sinds bedrijven meer aandacht steken in een gezonde werkomgeving wordt het ook steeds duidelijker dat een eigen, afgestemd bureau cruciaal is voor de gezondheid van een medewerker. Een slechte houding kan rugklachten veroorzaken en uit onderzoek is gebleken dat te lang zitten de kans op chronische ziektes aanzienlijk vergroot. Een sta-bureau of de mogelijkheid om meer te bewegen kan dit voorkomen. Goed kantoormeubilair is dus cruciaal, van bureaustoel tot de muis.
Gezonde voeding in de bedrijfskantine
Het klinkt logisch, maar het wordt nog lang niet in alle organisaties gestimuleerd. Als facility manager heb je controle over de producten en maaltijden in de bedrijfskantine. Een gezondere werkplek creëer je mede door een gezondere bedrijfskantine. Alleen een paar opties rauwkost toevoegen is hier niet de oplossing.
Een gezonde bedrijfskantine komt tot stand op de volgende manieren:
- Minder vlees en meer vegetarische opties aanbieden.
- Geen frisdranken aanbieden.
- Onbeperkt mogelijkheid om groente en fruit te pakken.
- Volle producten vervangen voor magere producten.
- De gezonde producten een prominente plek geven.
Slim met voeding omgaan is niet alleen goed voor de gezondheid, het heeft ook een positieve invloed op de kosten en het klimaat. Door de juiste producten in te kopen en af te stemmen op het aantal medewerkers kun je ook voedselverspilling tegengaan. Hoe je dit kunt voorkomen lees je verder in onze blog.
Sporten onder werktijd
We weten allemaal hoe belangrijk beweging is. Niet alleen omdat de hele dag zitten de kans op chronische ziektes verhoogt, het verbetert ook de productiviteit én geluk van werknemers. Voor werknemers die 40 uur per week werken, een gezin hebben en een social leven willen onderhouden is het soms lastig nog tijd te vinden om te sporten.
Sporten tijdens werktijd biedt meerdere voordelen die elke werkgever zou moeten nastreven:
- Persoonlijke en zakelijke contacten worden bevorderd.
- Het helpt in hectische tijd tegen stress; sporten verlaagt namelijk het cortisol niveau.
- Medewerkers kunnen helderder denken en rationele beslissingen nemen.
- Meer energie; 20 minuten bewegen op lage intensiteit verlaagt de vermoeidheid tot wel 65%.
- Verbetering van creativiteit en concentratie.
Sporten tijdens werktijd kun je op verschillende manieren organiseren. Je kunt vanuit de organisatie bedrijfsfitness verzorgen. Dit kan op locatie gedaan worden of je vergoedt het sportschool abonnement van je medewerkers. Zo kunnen ze sporten bij een sportschool in de buurt. Ook kun je vaste wandelingen inplannen per team of afdeling. Doe dit niet alleen tijdens lunchtijd, omdat dit vaak eigen tijd is van de medewerker. Probeer dit juist te doen na 2-3 uur werk of 2 uur na de pauze.
#2 - Soorten werkplekken
Bij het vormgeven van de ideale werkomgeving is het allerbelangrijkste dat je kijkt wie de gebruikers zijn. Als je wilt dat de werkplek bijdraagt aan het succes van de medewerkers en hierbij het succes van het bedrijf, zal je eerst moeten nagaan wat hun wensen zijn voor de werkplek.
Naast dat er verschillende functies op de werkplek samenkomen, zijn er ook verschillende persoonlijkheden. Niet iedereen is het meest productief in een gesloten werkruimte met kantoorhokjes. We kunnen drie typen medewerkers onderscheiden:
De vlinder: Deze persoon werkt het beste samen en spendeert tijd tussen haar bureau, de gemeenschappelijke ruimtes en vergaderruimtes. Ze is vaak erg betrokken bij collega’s.
De onafhankelijke: De creatieve van het stel heeft een plek nodig om zich af te zonderen. Deze rustige plekken zijn nodig voor opperste concentratie.
De nomad: Deze persoon kan overal werken maar werkt het liefste in gemeenschappelijke ruimtes.
Om te kunnen voldoen aan deze verschillende werkstijlen, moet je als facility manager een werkomgeving aanbieden die dit mogelijk maakt. Zo ontstaan er individuele werkplekken, gemeenschappelijke werkruimtes en vergaderruimtes in één werkomgeving. Deze hybride werkruimte heeft ook baat bij concentratieruimtes waarbij er een afscheiding is tussen de verschillende bureaus. Ook het aanbieden van werk op afstand, helemaal tijdens een pandemie, is cruciaal.
Open, teamverband en privacy
De werkplek waar mensen werken heeft dus veel invloed op hun productiviteit, prestaties, motivatie en geluk. Het ontwerp van het kantoor kan hét verschil maken voor werkgevers en het is aan facility managers om te helpen de best mogelijke werkplek te creëren.
In de vorige alinea heb je kunnen lezen dat er drie persoonlijkheidstypen zijn om rekening mee te houden. Hier ontstaan verschillende werkplekken uit:
Open werkplekken
Hoewel open werkplekken niet het overgrote deel van de mogelijke werkruimte in beslag zou moeten nemen, is het hebben van deze werkplekken belangrijk genoeg. Toch moet je rekening houden met het feit dat open werkplekken de productiviteit van medewerkers kan verlagen. Waak er als facility manager dus voor dat de open werkplekken geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit van werk dat er wordt geleverd. Medewerkers die niet snel afgeleid raken en het prettig vinden om in een open en grote ruimte wat werk te kunnen doen zullen de open werkplek ideaal vinden.
Gebruik: voor werk dat minder aandacht en privacy vereist, om sociale contacten te leggen met collega’s van andere afdelingen of om gewoon de mogelijkheid te hebben om op verschillende werkplekken te kunnen werken.
Voordelen: het is een flexibele ruimte waar iedereen zou kunnen werken en er zijn geen belemmeringen voor communicatie. Dit kan de band tussen verschillende teams of afdelingen versterken.
Stilteruimtes
Is er werk dat veel concentratie vraagt of heeft een werknemer behoefte aan rust tijdens het werken? Dan zijn stilteruimtes onmisbaar. Elke werknemer moet de mogelijkheid hebben om zich terug te kunnen trekken. De ene medewerker is gevoeliger voor prikkels dan de ander en zal eerder behoefte hebben aan wat tijd zonder overlast van geluid.
Gebruik: voor werk dat veel aandacht vraagt, voor het terugtrekken als daar behoefte aan is of voor werk wat veel privacy vereist.
Voordelen: het biedt medewerkers een plek om zich volledig af te kunnen zonderen en te concentreren op het werk. Ook kunnen ze zich hier terugtrekken als ze behoefte hebben aan minder prikkels en afleiding.
Samenwerkplekken
Voor de hand liggend, maar daardoor niet minder belangrijk. Ruimtes om te kunnen samenwerken in (klein) teamverband. Het hebben van deze vergaderruimtes zijn ideaal om groepsdiscussies te vergemakkelijken, klanten te ontvangen of kleine presentaties te geven. Hier kunnen bijvoorbeeld beamers, whiteboards of andere presentatiemogelijkheden worden opgenomen.
Gebruik: voor samenwerken in teamverband en overleg tussen een kleinere groep mensen. Ook geschikt om presentaties te geven aan een team.
Voordelen: kan samenwerken in groepsverband versterken omdat de ruimtes meestal een informeel karakter hebben. Daarnaast kan het ook gebruikt worden voor brainstormsessies doordat er tekenstandaards, post-its, whiteboards en beamers aanwezig zijn.
Vergaderruimtes
Deze ruimtes zijn bedoeld voor geplande vergaderingen met groepen en heel geschikt voor vertrouwelijke vergaderingen. Verder kunnen hier ook presentaties gegeven worden of klanten worden ontvangen. Belangrijk is om in deze ruimtes niet te veel glas te gebruiken omdat dit afleiding tot gevolg kan hebben en het gevoel van privacy verminderd.
Gebruik: vergaderingen, het ontvangen van klanten en het geven van presentaties waar een hoger niveau van privacy is vereist.
Voordelen: multifunctionele ruimte omdat het voor zowel vergaderingen kan worden gebruikt die privacy vereisen eveneens als stilte werkplekken wanneer de andere stilteruimtes bezet zijn.
Licht, lichter, lichtst
Slechte verlichting wordt nog vaak over het hoofd gezien op de werkplek wanneer we het hebben over het creëren van de ideale werkomgeving voor medewerkers. Maar vergeet niet dat slechte verlichting gepaard gaat met gezondheidsklachten, zowel lichamelijk als geestelijk, bijvoorbeeld vermoeide ogen, hoofdpijn, stress en angst.
Wanneer we de meeste tijd doorbrengen in kunstlicht zal dit een averechts effect hebben op de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Uit onderzoek van Staples is gebleken dat 80% van de ondervraagden de hoeveelheid en het soort licht op de werkplek zeer belangrijk vinden.
Daarnaast kan een tekort aan vitamine D een negatieve invloed hebben op je stemming en speelt het een cruciale rol in de ontwikkeling en onderhoud van je hersenen. Vitamine D tekort komt steeds vaker voor omdat we zowel thuis als op de werkplek te weinig in natuurlijk licht komen. Lage vitamine D niveaus worden in verband gebracht met een slecht humeur, slechte concentratie en andere mentale klachten. Met slechts 13 minuten zon per dag kun je een redelijke hoeveelheid vitamine D binnenkrijgen om dit tegen te gaan.
Licht is dus belangrijk in de werkplek, maar hoe zorg je voor voldoende licht op de werkplek? Er zijn een aantal manieren om dit te verwezenlijken:
- Zorg voor voldoende indirecte verlichting. Op kantoor moet minimaal één plafondlamp zijn om in de wintermaanden voor een constante basishelderheid te zorgen.
- Bureaus moeten, voor zover het kan, zo dicht mogelijk bij de ramen worden geplaatst. Ook tijdens de lunchpauze moeten werknemers naar buiten kunnen gaan om wat zonlicht te krijgen. Stimuleer dit door de bedrijfskantine in de ruimte te doen waar veel ramen zijn en bij voorkeur een gemakkelijke deur om naar buiten te gaan. Om moeten lopen om een luchtje te scheppen weerhoudt medewerkers er vaak van om dit te doen.
- In de wintermaanden is er minder licht van buiten, dus zijn lampen op en rondom de bureaus die niet verblinden of reflecteren op het scherm nodig. Denk bijvoorbeeld aan flexibele, draaibare vloerlampen omdat deze zonder moeite naar wens kunnen worden neergezet. Daglichtlampen stralen een gunstiger licht uit dan de traditionele bureaulampen. Dit komt omdat diffuus kunstlicht de ogen sneller belast, wat weer vermoeidheid en hoofdpijn kan veroorzaken.
- De positie van de computer tegenover het licht heeft ook invloed op medewerkers. De laptop of computer moet zo geplaatst worden dat er geen zonlicht op het scherm kan vallen. Als er veel ramen op kantoor zijn, zorg dan dat het scherm met enige afstand van het raam geplaatst wordt. Lichte zonwering kan in de zomermaanden direct zonlicht dempen wanneer het licht te dominant is en het in de ogen van de medewerkers komt.
#3 - De veilige werkplek
Het hebben van een schone werkplek klinkt niet meer dan normaal. Toch is er extra focus op komen te liggen door de huidige pandemie. Een minder schone werkplek werkt niet alleen demotiverend, het kan ook de kans vergroten op de griep en dat is wat je juist wilt voorkomen. Om medewerkers een veilig gevoel te geven wanneer ze terugkeren naar kantoor zijn er een aantal dingen die je als facility manager kunt doen.
Oppervlakten schoonmaken
Zorg dat meerdere malen per dag de oppervlakten die vaak met handen worden aangeraakt grondig worden gereinigd. Dit zijn plekken zoals deurklinken, trapleuningen, sanitair, kranen, balies, telefoons en al het andere wat gedeeld wordt met alle gebruikers van het kantoor.
Verhoog schoonmaakfrequentie
Verhoog de schoonmaakfrequentie van de gezamenlijke ruimtes en zorg dat in elke ruimte tissues, desinfecterende gels en doekjes beschikbaar zijn. Ventileer de werkplekken door ramen open te zetten of door gebruik te maken van aircosystemen.
Reinigingsgel voor elke medewerker
Zorg dat alle medewerkers eigen flesjes reinigingsgel- en doekjes tot hun beschikking hebben. Doordat ze deze op hun werkplek kunnen zetten in het gezichtsveld stimuleert dit het gebruik ervan.
Maak gebruik van sensoren
Om het aanraken van oppervlakten zoveel mogelijk te beperken, kun je gebruik maken van sensoren. Deze sensoren zorgen bijvoorbeeld voor het automatisch openen van deuren, het doorspoelen van het toilet of het stromen van de kraan.
Goede ventilatie
Ventilatie speelt een grote rol als we het hebben over het tegengaan van het coronavirus. Een permanente luchtverversing is nodig voor goede ventilatie in elke ruimte op kantoor. Dit zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen als we het hebben over goede ventilatie.
Verse luchttoevoer – dit kun je bereiken door gebruik te maken van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit is vooral cruciaal in werkruimtes maar meerdere mensen tegelijk aan het werk zijn.
Check de ventilatiesystemen – als je de systemen niet veel hebt gebruikt in de maanden voorafgaand de pandemie, is het verstandig om ze te controleren. Er bestaat een kans dat de luchtfilters na lang uitstaan zijn gaan schimmelen.
Ventileer voor en na een werkdag – zet niet de ventilatiesystemen pas aan wanneer je op kantoor bent. Belangrijk is om dit minimaal twee uur vóór er op kantoor gewerkt wordt te doen en minimaal twee uur nadat er op kantoor gewerkt is. Voor de sanitaire voorzieningen laat je het systeem 24/7 aanstaan.
Maak gebruik van buitenlucht – Ruimtes luchten nadat je er met een groep mensen hebt gezeten helpt om goed te ventileren. Laat ramen en deuren minimaal 15 minuten tegen elkaar openstaan na bijvoorbeeld een vergadering. Dit geldt niet alleen in de zomermaanden, maar straks ook in de wintermaanden.
Voor een goede ventilatie kun je gebruikmaken van sensoren. Deze sensoren meten de temperatuur en CO2 gehalte in een ruimte. Als gevolg van deze metingen kunnen sensoren van een ventilatiesysteem zichzelf aanpassen op het aantal medewerkers die tegelijk in één werkruimte zijn.
Smart buildings
Een ideale werkomgeving creëer je niet door te doen wat je altijd deed. Innoveren is belangrijk en hiermee bevorder je slim samenwerken, faciliteren en beheren. Een belangrijk kenmerk van een smart building is dat er gebruikt wordt gemaakt van innovatieve digitale technieken om het gebruik en beheer ervan te optimaliseren. Redenen om te innoveren naar een smart building?
- Beter en sneller werk kunnen doen;
- Minder gebruikmaken van energie;
- Een beter idee hebben waar iedereen zich bevindt;
- Efficiëntere verbinding maken met collega’s, relaties en klanten.
De sensoren in een smart building geven inzicht in de bezetting van de werkruimtes, de luchtkwaliteit en het energieverbruik. Deze slimme technologie kan ook ingezet worden tegen de verspreiding van het coronavirus.
Smart buildings om samen te werken
Een werkomgeving die qua temperatuur, luchtkwaliteit, licht en akoestiek helemaal aangepast is op de gebruikers. Sensoren kunnen medewerkers laten weten wat de beste plek is om hun werk uit te oefenen en wat de werkplekbezetting is. Op deze manier helpen sensoren overcapaciteit tegen te gaan en ondersteunt dit het anderhalve meter kantoor.
Sensoren door het hele gebouw
Sensoren in gebouwen bieden vele voordelen, zeker nu in tijden van corona. Het ondersteunt het gevoel van veiligheid wanneer sensoren worden ingezet om aan te geven wanneer het toilet schoongemaakt moet worden. Ook kunnen sensoren laten weten hoe goed de ventilatie is en deze automatisch laten aanpassen op bijvoorbeeld het aantal werknemers in een ruimte. Deze manieren om een veilige en comfortabele werkplek na te streven leidt tot een hogere productiviteit en medewerkerstevredenheid.
Conclusie
Een veilige werkplek is een uitdaging voor facility managers, maar de positieve gevolgen ervan zijn dat meer dan waard. De drie cruciale factoren voor een ideale werkomgeving vallen allemaal samen: gezondheid, productiviteit en veiligheid.. Je kunt de werkplekken nog zo schoon laten zijn, wanneer de gezondheid van medewerkers niet wordt gestimuleerd, zal dit op lange termijn niks doen voor de medewerkerstevredenheid. Daarnaast wil je dat voor elk type medewerker de juiste werkplek beschikbaar is. Op een veilige werkplek wil je geen overbezetting, maar houd er wel rekening mee dat medewerkers gebruik willen maken van zowel open werkruimtes als gesloten werkruimtes. Met sensoren kun je ervoor zorgen dat medewerkers op de juiste plek op het juiste moment hun werk kunnen uitvoeren. Als al deze drie factoren samenkomen heb je de ideale werkomgeving gerealiseerd.
Werkplektrends volgen elkaar snel op. Van cellenkantoor naar kantoortuin, van een eigen bureau met fotolijstje naar flexplekken met lockers, van 5 dagen per week in de file naar een goed ingerichte thuiswerkplek... De vraag is steeds: welke veranderingen zijn tijdelijk, wat houden we vast en wat betekent dat voor jouw strategie? Heeft jouw team onvoldoende tijd of expertise om die slag te maken? Onze huisvestings- en inrichtingsexperts denken graag met je mee. Zij kennen de markt, kunnen trends duiden en hebben jarenlange ervaring met conceptontwikkeling en werkplekinrichting. Contacteer ze hier voor direct vrijblijvend advies of ontdek hier onze werkplek oplossingen.